Víte, jak během pandemie z dětí udělat odolné jedince? Je to důležitější než jindy

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Epidemie onemocnění COVID-19 zanechala kromě zdravotní krize všude po světě také krizi hospodářskou nebo ohledně vzdělávání dětí. Děti v Singapuru už pomalu začínají chodit znovu do škol. Nejsou to ale jen školy, které mají úspěch a blahobyt dětí na starosti. Role rodičů při výchově dětí obzvláště v této pandemické době je důležitější než kdy jindy. 

Rodiče musí jít příkladem v každé situaci 

Členka agentury pro předčasné dětství uvádí, že je důležité aby rodiče rozuměli hodnotám, které drží škola, kam jejich dítě dochází. Učitelé ve školách se snaží svoje svěřence podporovat i této nelehké situaci, která není pro nikoho jednoduchá.

Malé děti jsou všeobecně více adaptabilní, protože si snáze zvyknou na jiný režim. Jsou otevřené flexibilitě. Děti ve škole, kde členka agentury paní Ang pracuje, jsou otevřené změnách v rozvrhu. Také jsou ochotné nosit roušku a bez problémů si dezinfikují ruce. I rodiče doma tak mohou jít příkladem a ukázat dětem, jak proti pandemii bojovat.

Záleží na tom, jak se v této situaci chovají rodiče. To může velmi ovlivnit chování jejich dětí. Jestli se rodiče projevují negativně, dítěti se může start do normálního života zdát těžší. 

Na druhou stranu, emoční reakce rodičů může také poškodit odolnost dítěte a zvýšit jeho odolnost vůči změnám. Děti totiž miluji pozitivní pozornost. Je proto důležité se jim věnovat, I když máte sami jako rodiče spoustu práce. Nejvíce děti potřebují tyto tři věci:

  • Pozornost
  • Fyzickou náklonnost (například objetí)
  • Rozhovory a povídání si
Zdroj fotografie: Pixabay

Chovejte se jako rodiče tak, jak byste chtěli, aby se chovaly vaše děti 

Pokud jsou rodiče s dítětem doma a učí se s ním, mohou nastat různé situace, které rodič nebude řešit tak, jak by chtěl. Důležité je v této chvíli omluvit se. K dítěti buďme pořád upřímní. Malé děti jsou mnohem odolnější, než si myslíme. Musíme se jako rodiče naučit vysvětlovat věci vhodným způsobem tak, aby to dítě pochopilo.

Ukažte svému dítěti, že ho máte rádi. Vyzkoušejte něco nového, zkuste vyrobit něco společně. Dělejte spolu činnosti, které se mu líbí.

Vybudujte dítěti zdravé sebevědomí 

Níže najdete aktivity, které můžete s dětmi provozovat a budovat tak vztah mezi vámi. Dětem také zvednou sebedůvěru, ale musíte s jimi jednat správně a upřímně.

Můžete společně vyrábět hračky nebo domečky.  Uspořádejte si oblečení podle barev nebo ho třiďte podle druhu. Dále můžete:

  • Dělat společně domácí práce
  • Pěstovat bylinky a rostliny
  • Společný nákup

Společné překvapení pro někoho blízkého 

Všechny aktivity, které budete dělat společně s vaším dítětem, posune váš vztah dál. To nejdůležitější je vztah budovat a společnými silami do něj vložit všechnu lásku, upřímnost a pohodu, kterou máme. Jen tak se vám to v budoucnu vrátí a vaše děti budou na dospělý život připraveny.