Čína testuje vakcínu proti koronaviru po celém světě. Kdy dorazí do České republiky není známo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Více než desítka zemí se rozhodla spolupracovat s Čínou při testování nové vakcíny proti koronaviru, kterou rodící se velmoc chystá. Protože při výzkumu koronaviru a účinků vakcín mohou hrát roli i genetické odlišnosti jednotlivých populací, tato spolupráce může Čínu vyšvihnout do čela pomyslného závodu o vakcínu, která je zároveň účinná i bezpečná.

Podle oficiálních čínských zpráv už byla vakcína aktivně nasazena u dobrovolníků například v:

  • Argentině
  • Brazílii
  • Spojených arabských emirátech
  • Pákistánu
  • Rusku
  • Turecku

Snaha o získání přístupu k vakcíně

V některých státech už mají probíhat finální fáze klinických studií. Kooperující státy podobné studie vnímají jako cestu k získání přednostního přístupu k vakcíně, kterou už si nejbohatší státy stihly předplatit. Také v případě vakcíny proti koronaviru jsou totiž peníze až na prvním místě, očkování proto bude k dispozici nejprve v zemích, které si to mohou dovolit. Do chudších států dorazí vakcíny později, pokud vůbec.

Pravidla WHO, která mají limitovat ekonomickou moc bohatých zemí, totiž nemohou zaručit dostatek vakcín pro všechny obyvatele chudých zemí jednoduše proto, že masová výroba vakcíny se nerozběhne hned. I u ostatních typů očkování platí, že výrobní kapacity jsou omezené a jejich navyšování není nic jednoduchého.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

I o rozšíření sféry vlivu

Není proto překvapením, že v uplynulých týdnech zástupci zemí, jako jsou Mexiko, Bangladéš a Pákistán pro agenturu Reuters otevřeně přiznali, že účast na výzkumu a klinických studií by měla jejich zemím zajistit přednostní přístup k vakcíně poté, co bude schválena. Z hlediska Číny pak jde podle pozorovatelů o logický krok, který směřuje k posílení sféry vlivu této země.

Výzkumná laboratoř Sinovac Biotech, jedna ze tří čínských firem, které jsou v poslední fázi testování nové vakcíny, už potvrdil, že státy, které se testování zúčastní, budou mít finální vakcínu k dispozici ihned po schválení. Pochopitelně za předpokladu, že vakcína z této laboratoře ve studii uspěje. Sinovac Botech svou vakcínu testuje v Brazílii a Turecku. K nim by se měl v nejbližších týdnech přidat také Bangladéš.

Státem vlastněná společnost Sinopharm, další z firem, které dokončují výzkum vakcíny, investovala do velké studie ve Spojených arabských emirátech. Tady se vakcíny dokonce používají i mimo studii, místní úřady povolily jejich mimořádné využití pro dobrovolníky z řad ohrožených skupin populace.

Jde o velmi netradiční postup, neschválená léčiva obvykle nelze používat jinde než v rámci přísně sledovaných klinických studií. Podle Jonathana Fultona, hostujícího profesora politologie na univerzitě v Abú Zabí, je na nestandardním postupu patrné, že ve hře jsou vyšší zájmy, nikoli jen zdraví a bezpečí občanů SAE.