Čína úspěšně dokončila vývoj třetí generace jaderných technologií

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čínská státní energetická společnost na konci září oznámila, že se jí podařilo dokončit vývoj třetí generace jaderných technologií, které mají hrát klíčovou roli v přerodu čínské energetiky. Ta se má stát, stejně jako celý průmysl nejlidnatější země světa, nejpozději do roku 2060 uhlíkově neutrální, jak oznámil prezident Číny Si Ťin-pching jen několik dní předtím.

Reaktory CAP 1400

Podle analytiků čínský technologický progres v praxi znamená, že Čína může využívat a prodávat nové reaktory CAP 1400. Reaktory jsou sice navržené na základě technologický řešení patentovaných Američany, ale patentová ochrana se na ně nevztahuje. Vzhledem k rostoucímu napětí mezi oběma velmocemi je čínská investice do nových reaktorů racionálním krokem.

CAP 1400 je už druhý reaktor třetí generace, který Číňané představili veřejnosti. Už o rok dříve spatřil světa reaktor Hualong One, který je pro změnu založený na francouzských technologických řešeních. Vzhledem k tomu, že Francie patří na poli jaderné energetiky ke světové extratřídě, není příliš překvapivé, že se Čína inspirovala právě v zemi Galského kohouta.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výkon a bezpečnost především

Nové reaktory se mohou pochlubit zajímavými čísly. A nejde jen o deklarované údaje – reaktory prošly revizí agentury pro atomovou energii, která na ně publikovala posudek. Z něho mimochodem vyplývá, že:

  • Garantovaná životnost reaktoru je 60 let
  • Riziko vážných nehod je 100krát nižší než u starší generace jaderných reaktorů
  • Každý reaktor má pokrýt spotřebu 22 milionů obyvatel
  • Každý reaktor sníží uhlíkové emise o více než 9 milionů tun ročně

Čína má aktuálně v provozu 47 reaktorů druhé generace. Ty jsou dohromady schopné generovat 45,5 GW. Patnáct nových reaktorů, které jsou aktuálně ve výstavě, zvýší výkon čínských jaderných elektráren o dalších 13,8 GW. I tak jde jen o kapku v čínském energetickém moři – jaderné elektrárny se i po dobudování rozestavěných bloků postarají jen o zhruba 5 % celkové spotřeby elektrické energie.

Nové elektrárny se třetí generací jaderných reaktorů se teprve začnou stavět, první z nich by měly být hotové do roku 2030, kdy má v Číně začít celostátní snižování uhlíkových emisí. Podle čínských plánů by jaderné elektrárny měly v nadcházejících dekádách pokrýt většinu spotřeby energie v zemi, v energetickém mixu je doplní vodní a uhelné elektrárny.