Japonský módní návrhář Kansai Yamamoto odešel na věčnost. Bylo mu 79 let

Zdroj obrázku: Freepik Asia

Návrhář, kterého si oblíbil celý svět. Spolupracoval dokonce i s Davidem Bowiem. Jeho dílo bude možná nesmrtelné. Sám však tento svět opustil, když mu bylo 76 let. Zemřel na leukémii, jak oznámila jeho dcera v minulých dnech. Svět si tak připomíná jeho nápady, fantazii a umělecké dílo.

Vyjádření dcery

„Opustil tento svět v míru a byl obklopen svými blízkými,“ přiznala. „V mých očích nebyl jen energickou duší, tak, jak ho znal svět, ale i dobrosrdečnou osobností plnou lásky a pochopení,“ dodala.

Jaký po sobě zanechal odkaz

Yamamoto byl známý tím, že vytvářel odvážné avantgardní kusy, které se vzpíraly generovým normám. Mohli je nosit všechny bytosti, a to podle něj byl skutečný cíl, o který měla móda usilovat.  Jeho kreace byly plné vzorů a barev. Nic pro něj nebylo nemožné. Jeho kusy byly tzv. unisex a mohl si je dopřát každý.

Historie

Od 70. let se působil v módním průmyslu, a to díky mezinárodním přehlídkám. Vytvořil také spoustu kostýmů pro Ziggyho Stardusta. Několik přehlídek bylo uspořádáno v živém vysílání. Právě prtoo si získal návrhář spoustu fanoušků. Bylo to pro ně spontánní, otevřené a svobodné umění.

Jeho dílo si oblíbil i Elton John, Stevie Wonder a spousta dalších. Návrhář měl v oblibě komunikaci se svým publikem, což se projevilo i na mnoha přehlídkách.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Super-show

Jednalo se o gigantické přehlídky. Taková show dokázala přilákat i stovky tisíc diváků. Návrhy míchaly prvky z japonské kultury s moderními vzory. Díky tomu začal návrhář spolupracovat také s Louisem Vuittonem, což pro něj byla velká pocta.

Poutavé designy plné sytých barev a nápadných motivů ho odlišovaly od konkurence. Pracoval s minimalismem, ale zároveň se nebál proniknout do barevných tónů a křiklavých tvarů.

Zažil i těžké časy

Sám tvrdil, že jeho pestrobarevné nápady kompenzují temnotu, kterou zažil v dětství. Trpěl rozvodem svých rodičů. Byl poslán do dětského domova a s rodinou se nevídal. Dokonce žil v jiném místě, než jeho sourozenci a scházeli se tak jednou za čas. Všechny tyto emoce v sobě potlačoval, a když přišel jejich čas, pustil je ven a vytvořil módní kousky, které dosud svět nespatřil.

Yamaoto tvrdil, že každý člověk v životě zažije těžké časy. Bez nich by to nebyl život. Je ale třeba se vždy zvednout ze země a kráčet vstříc svému cíli. Bez takové cílevědomosti to člověk nemůže nikam dotáhnout.