Jezdíte veřejnou dopravou? Přední epidemiolog má špatné zprávy a rizika

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mnoho lidí se na podzim kvůli sychravému počasí vzdá svého kola a chození pěšky. Ti, kteří nemají auto nebo ho jen chtějí nechat odpočívat v garáži, využijí městskou hromadnou dopravu. Na tom z hlediska péče o životní prostředí není nic špatného, v dnešní koronavirové době nám ale taková skutečnost velice škodí.

Výhody i rizika hromadné dopravy

Veřejnou dopravu lidé volí kvůli tomu, aby ušetřili čas, peníze nebo jen proto, že nevlastní osobní dopravní prostředek.

Ministerstvo zdravotnictví každý den zveřejňuje nové informace o spoustě potvrzených případech koronavirové infekce v naší zemi. Dokonce i naši sousedé mají problém. Vzhledem k dynamicky se rozvíjející pandemii bylo od soboty 10. října celé Polsko pokryto tzv. žlutou zónou, která je spojena s dalšími omezeními platnými ve veřejném prostoru.

Omezení veřejné dopravy

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Omezení se mimo jiné týkají používání veřejné dopravy. Ve žluté zóně smí hromadnou dopravu používat velice málo lidí a jejich počet v dopravním prostředku je kontrolován. Určena jsou přesně místa k sezení a stání a není možné s místy nějak hýbat.

 Účelem těchto omezení je zajistit maximální bezpečnost cestujících. Profesor Włodzimierz Gut poukazuje na to, že volba tohoto druhu dopravy s sebou i tak nese obrovské riziko kontaminace, protože můžeme být nakaženi, ale zároveň nakazit spoustu ostatních ve chvíli, kdy nevíme, že jsme sami pozitivní.

Názor profesora

Výše zmíněný odborník se k tématu vyjádřil ostře. Tvrdí, že stačí jedna nezodpovědná osoba, která si odmítne zakrýt ústa a nos ve vozidle, a může být ohroženo zdraví všech cestujících. Přestože v autobusech a tramvajích existují samostatné limity pro cestující, podle odborníka je bezpečnějším řešením vzít si taxi.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ani taxi služba nezaručuje úplnou bezpečnost. Pokud vezete někoho ve svém automobilu, měli byste mít rovněž zakrytá ústa či nos, pokud se nejedná o člena stejné domácnosti. Stejně tak ohrožujete své nebo cizí zdraví ve chvíli, kdy s člověkem strávíte v autě více jak patnáct minut.

Situace v České republice

Jakmile naši sousedé přistupují k takovým opatřením, může být otázkou času, kdy se i naše vláda nechá takovým krokem inspirovat. Proto dbejme na hygienická opatření a vyhýbejme se hromadné dopravě, aby nemusely být zavedeny počty možných cestujících v jednom dopravním prostředku.