Přátelství začalo díky tomu, že surf přeplaval 8 000 km z Havaje na Filipíny

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Surfař Doug Falter ztratil své prkno při výtržnictví na Havaji. Velký vlnový surfař měl velkou naději, protože si myslel, že prkno si vzal místní rybář. Jaké bylo zklamání, když zjistil, že surf se dostal až do 8000 km vzdálených Filipín. Tuto informaci zjistil po více než dvou letech. Falter byl na nález prkna upozorněn prostřednictvím sociálních médií. Surf se našel na ostrově Sarangani.

Falter si nejdříve myslel, že je to vtip

Když surfař sledoval, jak mu prkno berou velké vlny zálivu Waimea, nedoufal, že ho ještě někdy uvidí. Nakonec se surf dostal až na Filipíny, konkrétně ho našel učitel místní školy Giovanne Branzuela, který mu prkno s radostí vrátil. Falter už se s milovaným surfem rozloučil, proto ani nevěřil, že na fotografii, kterou obdržel, je právě jeho prkno.

Branzuela uvedl, že si surf koupil od svého souseda asi za 40 amerických dolarů. Rybáři ho našli asi šest měsíců poté, co ho Falter naposledy viděl. Mysleli si, že někomu vypadl z jachty plující kolem a nabídli ho Branzuelovi. Ten si všiml, že na desce sufru je stále viditelné jméno představenstva shaperu. Učitel si ho vyhledal na Facebooku a odeslal mu fotky prkna.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Branzuela se chtěl naučit surfovat, desku tedy využil

Nakonec se ukázalo, že prkno je opravdu až z daleké Havaje. Sám Branzuela nevěřil, že se mu povedlo najít majitele surfu, nečekal také, že bude vzdálený 8 000 kilometrů. Jeho sen byl naučit se surfovat, což se mu s pomocí Falterova prkna povedlo. Slíbil mu, že se mu o surf dobře postará. Falter nyní plánuje podívat se na daleký ostrov, abych si převzal svůj surf a zároveň se seznámil s jeho dosavadním majitelem. Musí ale počkat, až skončí omezení kvůli koronaviru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Falter začal surfovat jako dvacetiletý a zanedlouho už také soutěžil v surfování. Speciálně toto prkno ho dostalo na největší vrchol, proto je rád, že se našlo a je v dobrých rukou. Výměnou za svůj surf slíbil Falter nálezci, že mu dá surfovací prkno pro začátečníky a naučí ho základy kolem ostrova Sarangani a také sousedního ostrova Balut. Než se však na ostrovy vydá, sdílí na Facebooku odkazy o základech surfování a tím chce získat peníze nutné na zlepšení podmínek místní školy, kde Branzuel učí. Sám Falter říká, že by to bylo skvělé zakončení neuvěřitelného příběhu o ztraceném surfovacím prkně, které obeplulo několik tisíc kilometrů.