Thajské město dříve plné lidí je nyní městem duchů

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemie koronaviru zasáhla i největší thajské město, které dříve vyplňovaly davy lidí a spousta zábavy. Go-go tanečnice nyní vysedávají v opuštěných barech, které lemují prázdné ulice bez lidí. Plavecké bazény jsou prázdné, stejně jako restaurace, kde mají zaměstnanci spoustu času na velký úklid. Přeplněné pláže jsou nyní tiché a prázdné, že jsou dokonce vidět vzácné želvy.

Majitelů hotelů mohou jen čekat, až jim koronavirus dovolí zase otevřít

Přitom v loňském roce turistický ostrov Phuket, které je druhé neoblíbenější po Bangkoku, navštívilo více než 9 milionů lidí ze všech koutů světa. Hlavní město Patong se ale kvůli koronaviru stalo mrtvým městem a téměř 3 000 hotelů na ostrově je zavřených. Místní magnát, který vlastní několik nočních klubů a také 600 hotelových pokojů je z celé situace nešťastný, ale nezbývá než čekat, až se epidemie dostane do určitých mezí a bude moct zase otevřít. Thajsko je přitom jedním z těch, kteří se mohou „chlubit“ pouze několika desítkami úmrtí kvůli koronaviru.

Jako všude ve světě i v Thajsku se soustředí na poražení koronaviru, ekonomika ale velmi trpí a virus zanechá miliony nezaměstnaných lidí. Samozřejmě majitelé podniků si chtějí zaměstnance udržet, není to ale jednoduché.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nejvyšší zisky jsou z cestovního ruchu, který je teď minimální

Manažer jednoho místního klubu říká, že jeho vedoucí chce zaměstnance udržet, dlouhodobě to ale nebude možné. Za normálních okolností je zisk ostrova z cestovního ruchu kolem 80% a je to odvětví, které zaměstnává více než 300 000 lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Někteří tvrdí, že aktuální situace je mnohem horší než po tsunami v roce 2004. Ti, kteří přišli o práce, odcestovali do domovských provincií. Ti, kteří i práci přijít nechtěli, ale museli podstoupit podmínky, které nejsou ideální. Někteří tak jen bojují o přežití, nebo o zaplacení základních lidských potřeba. Z velké několikatisícové výplaty jsou na několika dolarech denně, jen aby uživili své rodiny. Spousta z nich je skeptických a myslí si, že k normálu se situace nevrátí dříve jak za tři roky.