Asijský klenotník radí, jak se správně starat o šperky, prsteny i hodinky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ať už máte drobný šperk nebo přepychové hodinky, vždy se najde důvod, proč si takový šperk uchovat už navždy. Nabízíme vám hned několik tipů, jak se o své šperky starat tak, aby vám vydržely co nejdéle. Můžete se pak s nimi těšit dlouhá léta, a mnohdy i vaše děti, a poté také jejich děti.

Chraňte je před dřevem

Šperky se často nesnesou s některými dalšími materiály. Zrádné je především dřevo. Pokud máte šperkovnici z tohoto materiálu nebo své šperky odkládáte na dřevěnou polici, měli byste to změnit. Můžou se na nich objevit skvrny nebo se urychlí proces poškození.

Uchovávejte je v sáčku

Ideální jsou plastové sáčky s uzavíráním v horní části. Do takového materiálu nepronikne vlhkost a vaše šperky tak budou v bezpečí. Nejlépe uděláte, pokud své hodinky nebo jiný šperk do sáčku vložíte a při zavírání se postaráte o to, aby se dovnitř dostalo co nejméně vzduchu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Udržujte šperky v suchu

Nejhorší je pro bižuterii, ale také stříbro, vlhké prostředí. Šperky byste neměli skladovat v koupelně nebo v místech, kde máte kosmetické produkty. Zde může být vytvářena vlhkost, která později povrch vaší ozdoby zničí. Některé šperky mohou zčernat, jiné změní barvu na jiný tón nebo se oloupe povrch. Nezapomeňte, že nesmíte své ozdoby nosit ani do vany. Stejně tak je chraňte před líčidly, které nanášíte na své tělo, krémy, ale i lakem na vlasy.

Zlato oddělte od stříbra

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zlato se velmi snadno poškrábe. Jeho povrch je sice odolný vůči korozi a podobnému poničení, ale v případě poškrábání, byste ho museli nechat znovu zbrousit. Oddělte proto své nejcennější šperky od ostatních a vyhraďte jim speciální místo, kde na ně nebudete příliš často sahat.

Nepoužívejte k čištění zubní pastu

Možná vám někdo poradil, abyste své šperky čistili zubní pastou. Na takový krok zapomeňte. Šperky potřebují šetrné zacházení a pasta je pro ně příliš agresivní. Použijte raději mýdlo a teplou vodu. Můžete tak ze šperků odstranit matný vzhled, vyblednutí nebo podobné nedostatky. Často je ale vhodnější zamířit k profesionálovi, který posoudí stav a materiál šperku a zvolí vhodný způsob čištění.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Použijte utěrku z mikrovlákna

Vždy používejte jen šetrné hadříky, jako je utěrka z mikrovlákna. Drobná špína, která není viditelná pro naše oči, může totiž šperk poškodit. Hodinky můžete otřít opravdu jen lehce navlhčeným hadříkem z mikrovlákna. Vhodné je také použít speciální utěrky na šperky, zde ale dbejte na chemikálie, které jsou v hadříku obsažené, a volte je podle svého šperku.