Singapur hlásí velké plýtvání s potravinami. Přichází netradiční řešení

Zdroj fotografie: Asiastock photobank

V západním Singapuru chce vyzvednout použitou kávovou sedlinu Pui Cuifen, která je tu na misi. Několik vaniček sedliny tu odložil manažer jedné společnosti. Tak začíná příběh, který má upozornit na velké plýtvání potravinami. V Singapuru s tímto problémem bojují již několik let. Malá skupina výrobců kompostu si takto vypomáhá. Na oplátku, že někomu darují například kávovou sedlinu, si mohou přijít k rodině například na oběd nebo svačinu. Kompostování urychluje rozklad potravin a dalšího organického materiálu. Použít můžete i listy a zbytky zeleniny. Vytváří se tak materiál bohatý na živiny, kterým podpoříte růst dalších rostlin. 

Singapur řeší problémy s potravinami dlouhodobě 

V Singapuru bojují s problémem dlouhodobě. V roce 2018 vyprodukovalo město na 763 tisíc tun odpadu, který se skládal pouze z potravin. Recyklováno bylo podle statistik jen 17%. V poslední době se ale zvyšuje o Jíra přestat potravinami plýtvat.

Zdroj fotografie: Asiastock photobank

V roce 2019 výzkum prokázal, že veřejnost v Singapuru přemýšlí ekologičtěji co se týče nákupu, vaření, nebo stravování. Některé domácnosti se také daly na kompostování, I když je jich pořád velmi malé množství.

Zdroj fotografie: Asiastock photobank

Do kompostování se pouští i velké hotely

Singapur představil nový plán, jak úspěšně bojovat s problémem plýtvání potravin. Hotely, stravovací zařízení i velké obchodní domy budou muset od roku 2024 oddělovat potravinový odpad. Ten se pak zpracuje a přemění na jiné účely jako je kompost nebo i krmivo pro zvířata.

Zdroj fotografie: Asiastock photobank

Pui začala kompostovat na své zahradě v roce 2014. Podle ní je kompostování umění i věda a je zapotřebí mu dát správný čas. Využít můžete i větve nebo listí, vytvoříte tak nejjednodušší kompost. Eyuatuje několik možností kompostování:

  • Kompostovací hromady
  • Kompostování v nádobách 
Zdroj fotografie: Asiastock photobank

Pui vytvořila online mapu pro výrobce kompostu 

Do kompostování se zapojilo již kolem 69 výrobců, mezi nimi je i velký hotel v Singapuru. V něm se shromažďuje náklad potravin, který se pak nadále třídí. Poté je postupně odvezen do kompostáren po celém městě. Hotel vlastní velký kompostovací stroj. V areálu hotelu najdete malou zahrádku, kde kuchaři pěstují bylinky a používají jako hnojivo právě kompost.

Zdroj fotografie: Asiastock photobank

Společnost Pui se snaží nalákat nové lidi i velké firmy, aby začali s kompostováním. Projekt zahrnuje například o online lekce pro začínající výrobce kompostu nebo škrabky na jídlo, které usnadňují práci s potravinami.

Zdroj fotografie: Asiastock photobank