Nejčastější příznaky koronaviru. Liší se od běžného nachlazení

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Příznaky běžného nachlazení a onemocnění koronavirem jsou si velmi podobné. Nyní začala sezóna běžných virových onemocnění a pro mnohé je tak těžké odhalit, zdali se jedná o běžné nachlazení nebo smrtící virus. Proto je dobré znát všechny příznaky a hlavně ty, které jsou pro koronavirus jedinečné. Díky nim můžete bezpečně posoudit, jak je na tom váš zdravotní stav.

Chřipka nebo koronavirus?

Příznaky chřipkového viru a koronavirové infekce mohou být podobné, takže je nemožné získat konkrétní diagnózu bez pomoci odborníka a příslušných testů. Pamatovat na dodržování bezpečnostních pravidel nestačí. Stojí za to mít konkrétní znalosti.

Nepodceňujte příznaky

Koronavirus i virus chřipky způsobují onemocnění dýchacích cest a prevence je relativně omezená. Nejlepší je dodržovat zdravý jídelníček, sportovat a držet se v psychické pohodě. Takoví jedinci mají zvýšenou odolnost, a i když se koronavirem mohou nakazit, stále mají velmi vysokou šanci na vyléčení.

Preventivní opatření

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Běžná prevence, která je nám nyní doporučována se omezuje se na časté mytí a dezinfekci rukou, vyhýbání se kontaktu s infikovanými lidmi, nedotýkání se obličeje a zakrývání nosu a úst při kýchání a kašlání.

Nemoci mají velmi podobné příznaky. Doprovází je vysoká horečka, pocit horka, zimnice, bolest v krku, rýma nebo ucpaný nos, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, únava, bolesti svalů a někdy zvracení a průjem. Vědci neustále pracují na identifikaci příznaků, které se u obou nemocí liší. V tuto chvíli existuje jeden příznak, který naznačuje zjevnou infekci.

Charakteristický příznak koronaviru

Nejčastěji můžete nemoc od ostatních odlišit ve chvíli, kdy pociťujete ztrátu čichu nebo chuti. Podle vědců z Oxfordu se podobný příznak vyskytuje u 34 až 98 procent nakažených. U chřipky nebo jiných běžných virových onemocnění takový příznak pacienti nepociťují. Proto je tento příklad ideálním pomocníkem při rozeznávání obtíží.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V případě chřipkového viru se navíc první příznaky objeví do maximálně čtyř dnů po infekci a v případě koronaviru nejméně pět dní po infekci. Lidé s oslabeným imunitním systémem mohou být infikováni mnohem déle.

Jistou odpověď vám zaručí jedině testy

Vzhledem k tomu, že infekce může mít za následek vážné dlouhodobé zdravotní problémy, každý příznak, i když zdánlivě banální, by měl být motivací pro lékařskou návštěvu. Jediným způsobem, jak rozlišit mezi chřipkovou infekcí a koronavirovou infekcí, je provedení profesionálního testu.