WHO poskytla upřímné informace o léčbě koronaviru. Lék remedisivir není tak účinný, jak se očekávalo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

WHO je zkratkou pro světovou zdravotnickou organizaci. Ta přichází se studiemi a mnoha důležitými zprávami. Poslední vzkaz ale nikoho nepotěšil. Jde o závažnou situaci spojenou s koronavirem. WHO totiž tvrdí, že je situace horší, než jsme očekávali. S jakými poznatky organizace přichází?

Lék je stále v nedohlednu

Lidé po celém světě čekají na okamžik, kdy konečně najdeme něco, co zastaví další vývoj pandemie. Dlouhé měsíce hledání ale stále nepřinesly ovoce.

Lék, který by byl stoprocentně účinný, se stále nepodařilo objevit. Vědci se totiž stále snaží najít vhodnou recepturu. Když už to vypadalo, že máme vyhráno, ukázalo se, že má lék nízkou účinnost a pacienti stále umírají. To však není jediná špatná zpráva, která nás čeká.

Lék remedisivir

Jedná se o antivirotikum, které se podává pacientům na celém světě. Mělo by ulevit pacientům, kteří mají těžký průběh, ale bohužel stále není lék schopný pacienta zcela uzdravit. Léčivo bylo schváleno Úřadem pro kontrolu léčiv a potravin z USA.

Před tím, než se lék začal hromadně podávat, bylo zavedeno mnoho testů, ale i tak se někteří stále staví proti němu a tvrdí, že ještě není dostatečně prověřený. Podle nedávných prohlášení navíc lék není tak účinný, jak se očekávalo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkum a účinnost léku

Světová zdravotnická organizace provedla výzkum s cílem ověřit účinnost léku. Studie zahrnovala jedenáct tisíc pacientů, kteří se nakazili a pocházejí ze třiceti zemí. Podle provedených studií bohužel žádný z léků nemá významný vliv na zkrácení doby léčby, potlačení infekce nebo snad na snížení úmrtnosti.

„U každého léku ve studii byl účinek na snížení úmrtnosti pacientů neuvěřitelně nízký,“ uvedla WHO. Předchozí studie ale ve Spojených státech ukázaly, že užívání tohoto léku zkracuje dobu léčby u těžkých pacientů až o třetinu. U pacientů s mírným průběhem užití léku nemělo žádné účinky. WHO zajišťuje, aby výzkum pokračoval, jen s přidáváním nových antivirotik, imunomodulátorů nebo monoklonálních protilátek.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Naděje

Koronavirus zkoumá stále více zdravotníků, vědců a mnoho dalších. Proto nesmíme ztrácet naději, ale doufat, že se lék skutečně objeví a naše životy se opět vrátí k normálnímu režimu. Do té doby je třeba dbát na opatření, vyhýbat se zbytečnému kontaktu s cizími lidmi a zvýšeně dbát na hygienická opatření.