Zaznamenali jste podobné příznaky? Možná jste prodělali koronavirus, aniž byste to věděli

Zdroj obrázku: Freepik.com

Ti, kdo se nakazí novým typem koronaviru, nemusí mít vůbec žádné příznaky a mohou se tak pohybovat mezi dalšími osobami. Příznaky jsou ale většinou neobvyklé a také je nelze přehlédnout. Pozorujte také své tělo a při sebemenším náznaku nemoci se poraďte se svým lékařem.

Některé příznaky poznáte na první pohled

Příznaky onemocnění novým typem koronaviru jsou patrné pouze asi u 20-30% všech případů. Odborníci tvrdí, že až 80% pacientu nemá příznaky žádné nebo jen velmi mírné, se kterými se může léčit doma. Vypadá to tedy, že je to lepší varianta, ve skutečnosti jsou však bezpříznakoví pacienti „horší“, protože pak není možnost trasovat lidi, se kterými přišli do kontaktu. Tím se virus bude šířit dál. Navíc SARS-CoV-2 může v těle zanechat trvalé stopy.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Pokud se necítíte dobře, je možné se nechat otestovat v laboratoři nebo na odběrných místech. Výsledky jsou většinou známy do 48 hodin. Mezi příznaky, které vám potvrdí, že se jedná o koronavirus, patří:

  • Chronická únava trvající několik týdnů
  • Dušnost
  • Tlak na hrudi nebo bolesti při dýchání
  • Nízká tělesná teplota
  • Zarudnuté prsty

Pokud ztratíte čich, chuť, trpíte bolestmi kloubů a svalů, je jisté, že jste koronavirus dostali. Než si k lékaři dojdete, je dobré vše konzultovat po telefonu, abyste se nedostali do styku s dalšími osobami. Koronavirus je stejně nebezpečný, ať příznaky máte nebo jimi netrpíte.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Příznaky nepodceňujte, můžete mít i trvalé následky

Potíže s dýcháním, kašel, ztráta čichu nebo chuti nemusí vymizet po několika dnech. Trápit vás mohou i několik týdnů, proto je nutné všechny příznaky poctivě sledovat. Problémy můžete mít tak s kardiovaskulárním systémem. To vše může být důsledkem infekce, která může přijít nečekaně a také bezpříznakově. Pokud jste zaregistrovali problémy, které se u vás běžně nevyskytují, je nutné informovat lékaře. Začněte svůj zdravotní stav řešit co nejdříve, tím si ušetříte trápení i do budoucna.

Zdroj obrázku: Freepik.com