Důležité zásady ke zvýšení bezpečnosti, abyste se při nakupování nenakazili koronavirem

Zdroj obrázku: Freepik.com

V rámci lockdownu můžeme prakticky jen do práce, na nákup spotřebního zboží a do přírody. Možnost nakažení virem Covid-19 je nyní vysoká nejen u nás, ale po celém světě. Bez ohledu na to, kde jste, byste měli dodržovat bezpečnostní opatření a doporučení, která vám pomohou vyhnout se infekci. Denně do obchodů a lékáren přichází velké množství lidí, kteří se automaticky stávají potenciálně nebezpečnými přenašeči nákazy.

Mezi tipy lze zařadit vše následující, jako:

  • vyberte jednu osobu zodpovědnou za všechny nákupy v rodině,
  • upřednostňujte výrobky s dlouhou trvanlivostí a volte potraviny v obalech,
  • jděte na jistotu a nakupujte rychle.

Dotyky a tašky

Předtím, než si vezmete nákupní košík, se doporučuje otřít si ruce antiseptikem, abyste se zbavili většiny choroboplodných zárodků a bakterií. V ideálním případě by každá cesta do obchodu měla být doprovázena jednorázovými rukavicemi, které lze zakoupit v supermarketu nebo lékárně. Měly byste si je nasadit před odchodem z domu a po návratu je opatrně odstranit, aniž by se prsty dotkly vnější části. A okamžitě poté hozeny do speciální tašky a odneseny mimo váš domov.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jedním z hlavních nebezpečí v obchodě představují jednorázové tašky, do kterých zboží dáváme. Obvykle jsou v balíčku nebo velké roli. A toho se musí každý dotknout rukama. A mnoho z nich má nepříjemný zvyk. Otevřít balíček prsty, které si předtím navlhčily v ústech. Ideálním řešením této situace je brát si vlastní látkové tašky a sáčky na zeleninu a ovoce, které poté doma vyperete. Berte si proto vždy dostatek vlastních obalů, do kterých můžete zboží uložit.

Manipulace s penězi

Hotovost je dalším nebezpečným zdrojem infekce. Zejména papírové peníze musíte někdy od sebe oddělit s pomocí slin, které se na ně samozřejmě přenesou. Nejlepší je pochopitelně platit kartou, ale pokud musíte sáhnout po hotovosti, tak si po vložení peněz do peněženky ošetřete ruce antiseptikem. Pokud ale nemusíte, tak vždy a všude používejte kartu. Bude to lepší pro vás, stejně jako pro pokladní.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Děti v obchodě

Karanténa je pro některé děti velmi obtížná, protože dříve byly zvyklé chodit hodně ven, a to včetně nákupů. Když uvidí člena rodiny jít nakupovat, budou možná požadovat, aby mohly jít také. Není to ale dobrý nápad, protože bezpečnost je mnohem důležitější, než rozmary. Bude mnohem rozumnější se dítěte zeptat, co by ho rozveselilo a natěšit ho na to, že po příchodu z obchodu danou věc dostane. Malé děti a miminka byste do obchodu brát neměli, pokud to není naprosto nutné.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Opatrně vybírejte také obchody, do kterých jdete nakupovat. Malé místnosti mají špatné větrání a úzké uličky, kde je obtížné udržovat bezpečnou vzdálenost od lidí, takže riziko infekce je mnohem vyšší. Bez ohledu na to, ve kterém městě se nacházíte, vyhledávejte spíše větší obchody, kde můžete dodržovat odstup, mají kvalitní filtraci vzduchu a pravidelně dezinfikují nákupní vozíky.