Jak správně zacházet s oblečením a botami po příchodu domů, abyste omezili šanci nákazy koronavirem

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Během probíhající pandemie dostáváme každý den různé typy a rady, jak se před nákazou chránit. Převážná většina těchto doporučení se týká osobní hygieny, na kterou je v tuto chvíli extrémně důležité dbát, o něco méně se jich týká dezinfekce povrchů a domácnosti. Ještě menší procento doporučení se pak týká toho, co je naší každodenní součástí, co na sobě může udržet viry stejně dobře, oblečení a obuvi.

Co tedy dělat s nošeným oblečením? Jaká je doporučená teplota praní, která pomůže s dezinfekcí? A co s obuví?

Nejdůležitější je prevence

Zdroj obrázku: Pixabay.com

I když v tuto chvíli není přesně známo, jak dlouho vydrží kapénky koronaviru na oblečení, předpokládá se, že jde o rozmezí několika hodin. Stejně tak, jako chráníme dýchací cesty rouškou, je dobré chránit se i správným zacházením s oblečením. V první řadě nezapomínejte na dodržování rozestupu 1,5-2 metry, dbejte na rozestup o to více, jste-li v kontaktu s nakaženým. Pokud takové osobě pomáháte a přijdete do přímého kontaktu s jejím oblečením či lůžkovinami, vždy využívejte při manipulaci s nimi rukavice. Ideální je použití jednorázových, které ihned vyhodíte.

Oblečení, které máte v době manipulace na sobě, neprodleně sundejte, umístěte do uzavíratelného pytle, a co nejdříve vyperte. Ostatní textilie, jako jsou ručníky, utěrky či ložní prádlo, měňte v tuto dobu častěji a po jejich výměně zacházejte s použitými kusy stejně, jako v případě oblečení. Je-li to možné, obuv nenoste do vnitřních prostor, a pokud je to nutné, umisťujte ji také do uzavíratelných pytlů. Je třeba myslet na to, že prevence je v tuto chvíli tím nejdůležitějším opatřením.

Čištění a praní

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Při klasickém praní prádla je vždy hlavním účelem odstranění skvrn a bakterií. Pro tyto účely bohatě postačí praní na nižší teploty. Avšak chcete-li zbavit své oblečení viru, mějte na paměti následující:

  • Je-li to možné, použijte prací prostředek obsahující bělidlo.
  • Zvažte máčení prádla před praním v kvartérních amoniových solích.
  • Nezapomínejte na dezinfekci koše na prádlo.
  • Prádlo perte minimálně na 60°C. Není-li tato teplota pro Vaše tkaniny doporučována, použijte při praní dezinfekčních prostředků.
  • Nevlastníte-li pračku se samočistící schopností, čistěte ji častěji.
  • Veškeré oděvy žehlete, ideálně za použití páry.

Testy, které byly provedeny v období, kdy svět strašilo onemocnění SARS, mají svou hodnotu i v době COVID-19. Díky stejnému původu těchto nemocí víme, jak přibližně COVID-19 reaguje na různé teploty. Do 37°C vir neprokazuje žádnou reakci, avšak již při jejím dosažení klesá aktivita patogenních částic. Pro zničení viru je doporučováno praní při 56°C alespoň 1,5 hodiny, při 67°C hodinu a při 75°C postačí 30 minut praní.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ač není přenos nemoci z oblečení dokázán, je bezpečné zacházení více, než na místě. Je-li to možné, dodržujte výše uvedené rady. Pokud vlastníte oděvy, které nejsou určeny do pračky, pořiďte si dostatek uzavíratelných pytlů. Dezinfekci praním Vám totiž nahradí 2-3 týdenní pobyt Vašeho oblíbeného kousku uvnitř. Berte současnou situaci pozitivně a nezapomínejte, že náklady na prací prostředky a provoz pračky, které se v tuto dobu jistě zvýší, jsou nejlépe investované peníze – do Vašeho zdraví!