Plošné testování slaví na Slovensku úspěch. Připravují se na další vlnu

Zdroj obrázku: Freepik.com

Již před několika týdny se Slovensko rozhodlo použít v boji proti COVID-19 plošného testování. K tomu došlo o přelomovém víkendu mezi říjnem a listopadem, a během tří dnů byly testům podrobeny dvě třetiny Slovenska. Do testování byli zapojeni nejen zdravotníci, ale i armáda, která se chopila řízení logistiky celé akce. Celkem 5000 osmičlenných týmů tak zvládlo za víkend provést testy u 3,6 milionu obyvatel. Slovensko se tak stalo doposud největší zemí, která k plošnému testování přikročila.

Klesající procenta

Během jediného víkendu bylo otestováno 3 625 332 obyvatel Slovenska. Pozitivní výsledek byl prokázán u 38 359 osob, čili u jednoho procenta všech testovaných. Nejvyšší procento nakažených (3,22%) bylo na severu země, v okrese Čadca. Druhé místo obsadil okres Stará Ľubovňa (2,8 %) a třetí okres Púchov (2,65 %). Naopak nejméně promořené jsou okresy Revúca (0,27%) a Banská Štiavnica (0,28%). Celá akce, mimo jiné, také poukázala na snižující se tendenci promořenosti. K výsledkům okresů, ve kterých bylo provedeno „pilotní i ostré“ testování, se vyjádřil premiér Igor Matovič: „Z týdne na týden zde klesl počet pozitivních o 56%. To je odpověď všem, kteří říkali, že používat antigenní testy na boj s COVIDem-19 není správná zbraň.“

Zdroj obrázku: Freepik.com

Metoda cukru, nikoliv biče

Podrobení testům nebylo Slovákům nijak přikázáno, i přesto se jich zúčastnily dvě třetiny obyvatel. Jak tohoto čísla slovenská vláda dosáhla? Jednoduše! Testy byly prováděny zdarma a všem, kdo jím prošel s negativním výsledkem, byl od 2. listopadu zrušen zákaz vycházení. Pro neotestované jedince však nadále platí zákaz návštěvy úřadů či obchodů, které nenabízí životně důležité zboží. Testy zdarma provádí i jiné země, například Švýcarsko a Německo. Oproti tomu se v České republice cena testu pro bezpříznakové jedince pohybuje kolem 1700 korun.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Druhá vlna testování

O uplynulém víkendu bylo v druhé vlně plošného testování otestováno 2,04 milionu obyvatel. Premiér Igor Matovič uvedl, že z celkového počtu testovaných bylo 0,66% pozitivních výsledků, konkrétně 13 509 osob. Plošné testování se konalo v okresech, ve kterých výsledky minulého kola prokázaly minimálně 0,7% pozitivních. V 45 okresech Slovenska odhalila minulá vlna testů v průměru 1,47% nakažených, avšak druhá pouze 0,62%. Pokles může, dle odborníků, souviset hlavně s dříve zavedenými opatřeními, i přesto zní z úst ministra Matoviče: „Máme být na co hrdí.“

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V České republice se v průběhu koronavirové pandemie hovořilo o plošném testování na několika úrovních. Tou poslední bylo plošného testování v domovech pro seniory, které bylo schváleno koncem října. Nutno podotknout, že ač patřila Česká republika na počátku roku mezi vzorové příklady, v tuto chvíli jsme jedním z odstrašujících případů. Nabízí se tak otázka, zda si nevzít z východních sousedů příklad, minimálně v bezplatných testech.