Revoluční metoda v odhalování COVID-19 pozitivních pacientů

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Američtí vědci přicházejí s novou metodou, která pomáhá rychle odhalit COVID-19 v těle. Účinnost zařízení je opravdu velmi rychlá. Možná brzy tato metoda trvale vstoupí i do našeho prostředí, kde pomůže vyřešit naléhavý problém.

Je třeba rychle identifikovat nakažené

Vědci z celého světa pracují na různých řešeních, která pomohou snížit infekčnost COVID-19. Jedním z klíčových problémů, které se mnozí z nich snaží zlepšit, je rychlé rozpoznání nemocných.

Byli to právě američtí vědci, kteří vyvinuli inovativní metodu detekce SARS-CoV-2. Ukázalo se, že její testy jsou velmi slibné.

Jaké je nejnovější řešení

Umělá inteligence, kterou vědci vyvinuli, analyzuje zvuk pacienta, který vydává při kašli. Přístroj měří s velmi vysokou přesností zvuky, které naznačující infekci.

Zpočátku byly učiněny pokusy použít umělou inteligenci k detekci změn hlasu, které jsou charakteristické pro neurologická onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Výsledky metody na COVID-19 se však ukázaly jako výhodnější a přesnější.

 Autoři projektu naznačují, že nový způsob detekce infekcí může mít zásadní význam pro každodenní trasování např. zaměstnanců nebo studentů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Testy

Při testování inovativní metody  byly podrobeny vzorky kašle od sedmdesáti tisíc dobrovolníků. Celé dva a pů tisíce z nich byli nositelé koronaviru SARS-CoV-2. Algoritmus aparátu pracoval s přesností 98,5 procenta. U lidí, u nichž byl kašel jediným příznakem infekce, metoda fungovala na 100%.

Stojí za zmínku, že na podobných projektech již pracovali další uznávaní vědci. Patří mezi ně specialisté například z univerzity Cambridge.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Slibná budoucnost

Je možné, že projekt vědců přispěje k minimalizaci šíření viru  SARS-CoV-2 po celém světě. Je pravda, že jeho výsledky jsou opravdu slibné. Mnoho odborníků se domnívá, že trasování a včasné odhalování nemocných, je to, co nyní potřebujeme pro správné fungování, například pro stanovení regionálních omezení.