Třetí vlna koronaviru? Podle virologa bude mnohem vážnější než předchozí

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Epidemiologická situace se v Polsku, stejně jako v ostatních evropských zemích, zhoršuje každým dnem. Polsko teď čelí obdobné situaci jako severní Itálie v jarních měsících, kdy se kapacity nemocnic naplnily na maximum a byly nucené odmítat přijetí dalších pacientů s koronavirem. Co nás čeká v nejbližších dnech, jaká bude podle odborníků třetí vlna? Se svými názory se podělil virolog, profesor Włodzimierz Gut.

Třetí vlna může být ještě horší

Nejen podle profesora Guta může být třetí vlna ještě nebezpečnější nejen vzhledem k epidemiologické situaci. Lidé jsou již ze všech opatření velmi unavení a disciplína klesá, počty případů tak v Evropě dosahují raketových výšin, což se dá očekávat také při další vlně. Tím spíše, že vakcína stále ještě není aplikovatelná pro širokou veřejnost. Navíc se přidávají další respirační onemocnění běžná v tomto období a obdobně nové komplikace v rekonvalescenci v souvislosti s Covid-19.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

COVID-19 je nebezpečný svými důsledky

Profesor Gut se domnívá, že máme, co dočinění s opravdu nebezpečným virem, který se od jiných odlišuje také svými důsledky. Trvalé následky totiž mohou mít i ti pacienti, kteří měli asymptomatický průběh nemoci a o prodělaném koronaviru neměli ani tušení. Zároveň se povaha tohoto koronaviru může v případě třetí vlny lišit od první či druhé vlny. Boj s Covid-19 bude časově i finančně velmi náročný, pacienti se s následky onemocnění koronavirem totiž mohou léčit léta.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Srdce, plíce, ledviny a psychika

Podle dosavadních zjištění se důsledky koronaviru mohou projevit okamžitě, ale i po několika letech. „Hrozí kardiologické, plicní a nefrologické problémy, poruchy osobnosti,“ podotýká profesor Gut. Pacientům současně hrozí chronická únava, dlouhodobá dušnost a bolesti kloubů. V tomto ohledu je koronavirus mnohem nebezpečnější než chřipka. Podle výzkumů, do kterého se zařadili pacienti SARS-CoV-1, který se rozšířil roku 2003, trpěli dalšími následky svého onemocnění i 3 roky po nákaze.