Dlouhodobé následky po nákaze koronavirem a následném vyléčení. Někteří trpí měsíce

Zdroj obrázku: Freepik.com

Někteří lidí i poté, co se uzdravili z onemocnění COVID-19, mají následky, které je trápí dalších několik měsíců. Dlouhodobé komplikace jim tak neusnadňují pracovní ani osobní život. Měsíce už probíhá boj s touto nemocí, na kterou se vakcína teprve testuje a není jasné, kdy bude k dispozici. Od začátku epidemie odborníci opakují, na jaké příznaky se zaměřit.

O jaké dlouhodobé komplikace se jedná?

Vysoká horečka, kašel, který nechce přestat, nedostatek chuti nebo čichu, bolesti svalů. Nejčastější komplikace, které koronavirus doprovázejí. Obnova funkce vašeho těla může trvat i několik dní, v horším případě se může jednat o týdny. Přiblížíme vám příběh paní Valerie, která se sice uzdravila z nemoci COVID-19, zcela zdravá ale ještě není.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Žena, která se nakazila koronavirem, těžko mluví o době, kdy musela být doma. Ještě hůře ale přemýšlí nad tím, jak dlouho ještě budou komplikace trvat a ještě se vůbec někdy úplně uzdraví. Její testy na COVID-19 byly negativní, ale stále bojuje v domácnosti s jednoduchými činnostmi. Vzpomíná, jak nemohla několik týdnů ani vstát z postele nebo si dojít pro jídlo, byla neustále vyčerpaná a tyto komplikace jí znepříjemňovaly život.

Nikdy dříve jí nebylo tak špatně. Měla v hrudi velký pocit napětí a srdce ji rychleji tlouklo, řekla Valerie pro jeden časopis.

Po prodělání nemoci není jistota, že ji nedostanete znovu

Mladík, kterému je 29 let, onemocněl COVIDEM-19  letos v březnu, vyléčil se, ale znovu se nakazil o několik měsíců později. Na konci srpna tak znovu pocítil sílu koronaviru. Nemohl se zvednout z postele, bolela ho hlava a dodnes má problémy s činnostmi každodenního života.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Některé studie uvádějí, že většina pacientů s nemocí COVID-19 pociťuje i po nějaké době vyčerpání a potíže s dýcháním. Děje se to i několik týdnů potom, co jsou oficiálně prohlášeni za vyléčené. Světová zdravotnická organizace tak apeluje na to, zaměřit se na příznaky i po úplném vyléčení, případně pomoci tělu zdravou stravou, správnými vitamíny a pohybem na čerstvém vzduchu.