Možné sankce za nedodržení povinného očkování proti nemoci COVID-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V aktuální situaci, kdy pandemie zdaleka není zvládnutá, se množí otázky ohledně povinného očkování. Jenže ani vývoj samotné vakcíny nepředstavuje nijak velký pokrok. Přesto jde o otázku, která zajímá mnoho lidí. Bude tedy očkování proti nemoci COVID-19 povinně nařízené, nebo pouze dobrovolné a doporučované.

Obavy o povinném očkování

V aktuální době je jasné patrné, jak špatně zvládají zdravotnické systémy v různých zemích zvýšený nápor nemocných. Druhá vlna zasáhla evropský kontinent s překvapivou silou, takže sílí hlasy volající po zavedení povinného očkování. Tento dobrý nápad však má mnoho úskalí. Kromě toho, že zatím není vyvinuta a otestována funkční vakcína, může narážet povinné očkování na nedostatky z pohledu legislativy.

Kde aktuální vyvíjí vakcínu proti koronaviru?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Snad každá země se v aktuální době usilovně snaží, aby tým jejich vědců vyvinul účinnou a hlavně bezpečnou vakcínu proti koronaviru. Některé země však jsou v porovnání s jinými lehce napřed.

Jde například o:

  • Velká Británie
  • Rusko
  • Čína
  • USA

Možné sankce za nedodržení povinného očkování

I přesto, že je nařízení povinného očkování proti koronaviru poměrně kontroverzní, může jít o dobrý zájem. Cílem je zejména získání kolektivní imunity, jako to funguje i u jiných onemocnění. Aby to však bylo možné, musí být proočkována velká část populace. A to nemusí být možné bez striktního nařízení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Hovoří se tak o zákonech a novelách, které by umožnily zadržení osob, které toto nařízení neuposlechnou. Ve hře jsou také sankce v podobě finančních pokut či nejrůznějších omezení, jako jsou lhůta pro karanténu, omezení vycházení a podobné. Změny zákonů v tomto případě probíhají v mnoha státech poměrně rychle. Aby však byl efekt očkování účinný pro celou Evropu, je potřeba synchronizovat zvolené metody a ideálně přijít s jednotným systémem.