Osoba, která zemře na COVID-19 by měla mít speciální podmínky pro pohřeb

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pohřební tradice se liší podle kultury a státu. Lidé, kteří zemřeli na COVID-19 však i chvíli po své smrti mohou být nositeli viru, a proto se nedoporučuje pořádat ceremoniál, kdy se rodina naposledy rozloučí. Mohou tak být ohroženi všichni, kteří pohřeb navštíví.

Speciální opatření

Když se lidé začali ptát na pohřeb lidí s COVID-19, organizátoři jim vysvětlili, že těla a rakve jsou speciálně připraveny. Tělo je před vložením do rakve dekontaminováno, umístěno do zvláštního obalu a teprve poté do rakve, která byla předtím dezinfikována. Tím je zajištěna bezpečnost zaměstnanců a truchlících.

Milovaný umírá a rodina je v karanténě

Zaměstnankyně pohřebního ústavu ve varšavských Bielanech zase upozornila na skutečnost, že tyto pohřby se konají s o něco delším zpožděním než ostatní, protože v tomto případě jsou v důsledku úmrtí člena rodiny na COVID-19 rodinní příslušníci zesnulé v karanténě a datum pohřbu se jim musí přizpůsobit.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Opatrnost

Lidé, kteří zemřeli na onemocnění způsobené virem SARS-CoV-2, by měli být dezinfikováni dezinfekční kapalinou, která je zaručeně koronaviru zbaví. V takových případech by měl být upuštěno také od standardního postupu mytí mrtvoly a v případě potřeby by měla být přijata zvláštní opatření.

Tělo zesnulého by mělo být vloženo do ochranného, ​​zapečetěného vaku spolu s oblečením nebo krytem nemocnice. Dokonce i pytle je nutné dezinfikovat. Takto uchovávaní zesnulí by po převozu do krematoria měli skončit v rakvi.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dezinfekce prostoru

Jakmile je tělo v rakvi, je pevně uzavřena a opět vydezinfikována. Totéž by mělo být provedeno v případě přepravy do krematoria. Kromě toho musí být dekontaminovány místnosti, ve kterých se zesnulý zdržoval a všechny předměty, s nimiž byl v kontaktu.

Procedury provádějí lidé zaměstnaní v nemocnici nebo pracující v pohřebních ústavech. Pokud osoba zemřela v nemocnici, provádí dezinfekci a ochranu těla v zapečetěném vaku zaměstnanci nemocnice a zbytek organizátor pohřbu.