Psychologové tvrdí, že pro mnoho lidí bude pandemie traumatizující zážitek

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Složité situace, jako je válka nebo nebezpečný virus vyvolávají v lidech různé pocity. Pro mnoho lidí má pandemie potenciál stát se traumatizující zkušeností, jejíž dopady na psychické zdraví budou dlouhodobé. K takovému názoru se přiklání spousta odborníků.

Proč situace negativně dopadá na psychiku člověka

„Bojíme se o sebe a své blízké. Nemáme jasné řešení plánu pandemie, časté omílání situace v médiích zvyšuje úzkost,“ tvrdí lékařka.  Mnoho lidí s obavami čeká na další omezení, a protože nevíme, co očekávat, je pro ně obtížnější přizpůsobit se novým situacím.

Lidé neví, zda se obávat. Netuší, jestli budou moci strávit Vánoce se svými blízkými. To vše je velmi stresující a pro mnoho lidí to má potenciál stát se traumatizující zkušeností.

Virus vyvolává obavy

Podle psychologa z univerzity může traumatická zkušenost s pandemií v budoucnosti u některých lidí zvýšit různé druhy obav, včetně kontaktů s jinými lidmi. Již nyní lékař řekl, že někteří lidé se obávají sledování filmů, ve kterých postavy nemají masky a nedrží si odstup.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zvýšená, ale až přehnaná potřeba hygieny

Po skončení pandemie se kromě obav z mezilidských kontaktů můžeme obávat choroboplodných zárodků a nadměrné potřeby hygieny.

Odborník upozornil také na to, že počet lidí, kteří potřebují psychologickou podporu, roste. Situace v péči o duševní zdraví se zhoršuje. Psychoterapeuti říkají, že nikdy neviděli takovou potřebu psychologické pomoci jako v posledních týdnech.

Zhoršování obtíží

Pandemie nejvíce postihuje lidi, kteří již dříve bojovali s různými obtížemi, ať už duševními nebo jinými fyzickými, materiálními a mnoha dalšími.

Doktoři poukazují na to, že nyní vynucená sociální izolace nám neumožňuje vyrovnat se se stresem stejně jako dřív. Jde především o hledání podpory při setkáních s blízkými nebo například sportování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jeden z psychologů zase varoval, že extrémně stresující problémem, jako je situace způsobená pandemií, zvyšuje riziko znovuobnovení starých závislostí, depresivních nebo úzkostných poruch.

Dávejte pozor na závislosti

Každý má své vlastní způsoby, jak se na chvíli cítit lépe. Pro jednoho to může být přejídání, pro jiného nutkavé sledování televizních seriálů a někteří budou přehnaně sledovat sociální sítě. Bohužel tyto metody mohou z dlouhodobého hlediska vést ke zhoršení našeho duševního zdraví.