Umělá inteligence detekuje COVID-19 na základě vašeho kašle

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Spojené království vyvinulo rychlý dechový test k detekci COVID-19 během několika sekund. Jeho přesnost se odhaduje na úctyhodných osmdesát procent. V současné době se testuje ve Velké Británii a Německu. Pokud bude úspěšný, mohl by se rozšířit i dál.

Nový objev

Vědci a zdravotníci z Walesu tvrdí, že jejich dechový test také vyhodnotí závažnost onemocnění COVID-19 a bude jej schopen odlišit od jiných onemocnění a respiračních infekcí. To může být užitečné v nemocnicích a veřejné dopravě, ale například i na letišti.

Koronavirový test je podrobován zkoušce v Edinburghu ve Velké Británii, v Dortmundu a v Německu. Pokud společnost, která ji vyvinula, obdrží finanční pomoc, může být uvedena do provozu do šesti měsíců.

Dechové testy

Po mnoho let byly používány dechové testy k detekci různých druhů nemocí, zejména pak respiračních. Dnes se odborníci snaží i jejich využití například k detekci rakoviny plic a cukrovky. Fungují podobně jako dechový analyzátor pro kontrolu střízlivosti řidičů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Spolehlivost testu je hodnocena na osmdesát procent

Test funguje detekcí těkavých chemikálií, které se tvoří ve vydechovaném vzduchu u pacientů s COVID-19. Test je dostatečně přesný, aby odlišil toto onemocnění od jiných respiračních infekcí bakteriálního a virového původu a také od astmatu.

Fáze testování

Odborníci z Edinburghu tvrdí, že zjistili těkavé chemikálie, které pravděpodobně vyhodnotí závažnost onemocnění COVID-19 a dokonce i to, jak vysoké je riziko úmrtí. Studie dechových testů COVID-19 se však stále provádějí na malé skupině sta lidí. Tuto technologii je také nutné zdokonalit, aby se testy mohly používat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jakmile se testy osvědčí, budou přesné a rychlé, mohly by je státy začít nakupovat a poskytovat lékařským zařízením. Zatím máme jen testy, u kterých je třeba čekat déle, a hlavně jsou spoustě lidí nepříjemné.