Vědci hledají odpověď na příčinu odolnosti a imunity proti COVID-19 u některých lidí

Zdroj fotografie: Pixnio

Jak je možné, že někteří lidé mají specifické imunitní buňky proti nákaze COVID-19, když ještě nikdy nepřišly s tímto onemocněním do styku? Vědci se zabývají hádankou, jak je to vlastně možné. Odpověď na tuto otázku by totiž mohla přinést cenná zjištění pro další výzkumy a mohlo by jít také o vhodnou cestu pro vývoj vakcíny. Přečtěte si, jestli i vy můžete být přirozeně rezistencí proti COVID-19 a co za tím vlastně stojí.

Lepší imunitní odpověď díky kontaktu s podobnými viry

Jedním z důvodů, proč se vědci domnívají, že někteří lidé mají specifickou imunitu, může být předchozí kontakt s podobnými koronaviry. COVID-19 totiž pochází z celé skupiny podobných virů. I to může být důvodem, proč se některé buňky naučily tento virus správně rozpoznat a provést adekvátní reakci. Konkrétně jde hlavně o T lymfocyty, které jsou složkou takzvané paměťové imunity. Právě tento princip umožní vytvořit správnou a účinnou reakci pro ochranu organismu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Obecně o koronavirech

  • RNA viry
  • Pojmenování podle typického vzhledu
  • Běžně jde o původce nachlazení a zánětů dýchacích cest

Většina těchto koronavirů je původcem poměrně mírných onemocnění, jako jsou typická nachlazení, rýma a podobné. Ve velkém množství napadají nejrůznější zvířata, ale řada z nich je již plně specializovaná právě na lidi.

Kdo může mít přirozenou imunitu proti COVID-19?

Dá se tak říci, že přirozenou imunitu mohou mít lidé, kteří poměrně často trpí na nejrůznější rýmy a onemocnění horních dýchacích cest. I to může být důvodem, proč jsou děti poměrně odolné a onemocnění se u nich téměř neprojevuje.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jenže vlivem věku právě o tyto imunitní buňky přicházíme. Takže i z tohoto pohledu jasně vyplývá, že nejvíce náchylná je hlavně starší generace, u které může být tato část imunity zapomenuta kvůli nedostatečnému využívání v průběhu let bez kontaktu s těmito viry.