Vědci provedli výzkum, jak nedostatek vitamínu D ovlivní průběh onemocnění COVID-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V posledních měsících se do popředí zájmu lidí dostaly hlavně doplňky stravy s vitamínem D. Tento vitamín byl totiž uváděn jako možná látka, která dokáže pozitivně ovlivnit závažnost průběhu onemocnění COVID-19. Možná na tom bude něco pravdy, ale stále probíhají četné výzkumy, jejichž úkolem je obhájit toto tvrzení a zároveň přiblížit mechanismus fungování.

Čím jsou charakterizovány závažné formy COVID-19

Většina lidí má štěstí na relativně mírný průběh onemocnění. V takové chvíli pociťují zejména únavu, slabost, zvýšenou teplotu až horečku, bolest hlavy a ztráty chuti a čichu. Určité procento lidí však prodělává výrazně komplikovanější a závažnější formu onemocnění.

V takovém případě jde o příznaky, jako jsou:

  • Cytokinová bouře
  • Akutní dechová tíseň
  • Silná zánětlivá reakce, která může napadnout jiné orgány
Zdroj fotografie: Freepik Premium

Jak s tím souvisí vitamín D?

Výzkumy, které se snažily odhalit, proč mají někteří lidé horší projevy, přišly na zjištění, že velké množství z nich mělo nižší hladinu vitamínu D. Právě to tak může ukazovat na důležité zjištění, že tento vitamínu je velmi důležitý. Tělo běžně vitamín D získává ze slunečního záření, takže během podzimních a zimních měsíců budeme více náchylní. Tento deficit se však dá řešit v podobě vhodně zvolených doplňků stravy s obsahem tohoto vitamínu v dobře vstřebatelné formě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stále jsou potřeba další výzkumy

Přímý vztah mezi nízkou hladinou vitamínu D a závažnými příznaky COVID-19 však stále není jasně potvrzen. Čeká se tak na výsledky větších studií, jejichž úkolem je lepší porozumění důležitosti některých látek pro průběh nemoci. S každým týdnem a měsícem se však vědci dozvídají nové poznatky pro ještě lepší pochopení tohoto nového viru. S dalšími informacemi přichází lepší podmínky pro vývoj vakcíny i nastavení fungujících opatření. Zdravou stravou bohatou na všechny vitamíny a minerály však určitě nic nezkazíte.