Pacienti, kteří trpí migrénami, se z koronaviru uzdravují lépe a rychleji

Zdroj obrázku: Freepik.com

Jak tvrdí studie španělských vědců, lidé infikovaní koronavirem, u nichž se objeví bolesti hlavy a migréna, se zotavují rychleji. Podle vědců tento příznak dokazuje, že COVID-19 u těchto lidí vydrží o týden méně než u infikovaných bez migrény.

Poznatky ze studií

Tým neurologů z nemocnice v Barceloně zjistil, že silné bolesti hlavy při koronavirové infekci mají dopad na infekci horních cest dýchacích. Studie španělských neurologů publikovaná ve vědeckém časopise zjistila, že bolesti hlavy se vyskytují v průměru u tří ze čtyř pacientů, u kterých se rozvinou příznaky COVID-19.

Autoři studie prokázali, že po infekci horních cest dýchacích se obranné mechanismy těla aktivují v prvních dnech po infekci. Díky nim vědci mohli potvrdit, že nemoc má rychlejší průběh a její konečná fáze je jen mírná.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Když zmizí migréna, COVID-19 přetrvává

Neurologové potvrdili, že lidé léčení s virem COVID-19 v barcelonské nemocnici zůstávají nemocní po dobu celého měsíce, ale v případě pacientů s těžkými bolestmi hlavy jsou považováni za uzdravené po dvaceti čtyřech dnech.

Autoři studie dále také uvedli, že třicet sedm procent pacientů s bolestmi hlavy však zjistilo, že navzdory vyléčení z nemoci COVID-19 migrény nezmizely ani po šesti týdnech.

U koho se migrény objevují

Po analýze přibližně sto padesáti pacientů léčených v nemocni vědci zjistili, že bolesti hlavy u infikovaných jsou častější u žen a mladých lidí.

Zdroj fotografie: Pixnio

Další květnová studie neurologů zjistila, že kromě bolestí hlavy jsou dalšími příznaky onemocnění, které jsou typické pro COVID-19, potíže s dýcháním, poruchy trávení, vysoká horečka a kašel. V případě nezletilých potvrdili, že koronavirová infekce je často doprovázena dermatologickými změnami na nohou.

Studie také ukázala, že pacienti s COVID-19 v nemocnici, ale i pacienti propuštění  domů, jelikož měli mírné příznaky, si stěžují na bolesti hlavy.