Výzkum společnosti Pfizer dokazuje, že vakcína proti koronaviru má devadesáti procentní úspěšnost

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkum společnosti Pfizer dokazuje, že vakcína vyvinutá jejich odborníky ochránila devadesát procent lidí, kteří byli vystaveni koronavirové infekci. „Je to skvělý den pro lidstvo i pro celou vědu,“ uvedl pan Albert Bourla, který je prezidentem společnosti Pfizer.

Průběh zkoumání

Při výzkumu Pfizer byla jedné skupině lidí podána nová vakcína a druhé skupině placebo. Zjistilo se, že úspěšnost vakcíny byla více než devadesáti procentní. Jednalo se o druhou dávku vakcíny a úspěšnost se projevila už po týdnu. „Při výzkumu vakcín vidím v tunelu světlo,“ řekl Albert Bourla, prezident společnosti.

Jaká účinnost je třeba?

Během prací na výzkumu vakcíny vědci uvedli, že by stačila sedmdesáti pěti procentní účinnost. Vakcína Pfizer byla testována na více než čtyřiceti tisících lidí v šesti zemích a nebyly hlášeny žádné vedlejší účinky.

Zdroj

Podle společnosti nebylo nalezeno nic, co by vzbuzovalo obavy ohledně bezpečnosti používání vakcín, a tento měsíc společnost požádá o nouzové schválení pro použití v USA.

Experimentální přístup

Vakcína je považována za nejlepší způsob, jak překonat omezení zavedená v souvislosti s pandemií. Více než šedesát pokusů s vakcínami je v konečné fázi, ale v tomto okamžiku výzkum pracuje s nejlepšími výsledky.

Společnost Pfizer používá k trénování imunitního systému zcela experimentální přístup, který zahrnuje injekci části genetického kódu viru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kolik je potřeba dávek

Jsou zapotřebí dvě dávky, podané s odstupem tří týdnů. Výzkum v USA, Německu, Brazílii, Argentině, Jižní Africe a Turecku ukázal, že devadesát procent ochrany je dosaženo až sedm dní po druhé dávce.

Logistickou výzvou bude, že vakcína musí být uchovávána na velmi chladném místě, pod -80 stupňů, což se může jevit až jako nemožné. Jistě to zdraží náklady na převoz.

Jak se vakcína šíří do světa

Spojené království již objednalo třicet milionů dávek. „Jsme o krok blíže k přelomu, který pomůže ukončit tuto globální zdravotní krizi,“ řekl Albert Bourla.

Mechanismus účinku vakcíny je založen na části genetické informace, která má hostiteli pomoci produkovat antigenní protein k boji proti SARS-CoV-2. Jedná se o experimentální variantu vakcíny a nikdy předtím nebyla použita. Podobně funguje i vakcína, kterou připravila společnost Moderna, jejíž účinnost má být známa na konci měsíce.