Čína viní z koronaviru vepřové maso dovezené z Německa

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Spekulace, kde se vlastně vzal koronavirus a jakými různými způsoby se může šířit, jsou v aktuální době rozhodně v kurzu. V Číně se aktuálně mohou pochlubit úspěšným zkrocením koronaviru. Vždy, když se objeví nový případ, probíhá důsledné trasování a zjišťování, odkud vlastně nákaza pochází. V jednom z posledních případů bylo prý na vině vepřové maso dovezené z Německa. Údajně se jednalo o další zdroj nákazy, která se objevila na čínském území.

Mražené vepřové koleno obviněné ze zavlečení nákazy koronaviru

Vystopovat nákazu koronaviru je klíčové pro zabránění jejího šíření. Přesně tento postup tvrdě zavedli v Číně. Při objevení nedávného aktivního případu onemocnění tak zbývalo vyřešit otázku, odkud se virus vzal. Všechny stopy ukazovaly na dodávku mražených vepřových kolen dovezeného ze severozápadního Německa.

Jak je na tom Čína s koronavirem?

  • Aktuálně pouze jednotky aktivních případů onemocnění
  • Celkový počet případů přes 86 000
  • Z toho zhruba 4 600 úmrtí od začátku pandemie
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nákaza po vykládce mraženého masa

Případ spočívá v objevení nákazy, která u pracovníka propukla v návaznosti na vykládku dovezeného mraženého masa. Virus se prý nacházel konkrétně na vysokozdvižném vozíku, se kterým zacházel nakažený člověk.

Úřady dokonce vydaly prohlášení, že v poslední době evidují poměrně značné množství produktů, které byly do Číny dovezeny a na jejichž povrchu byly nalezeny stopy koronaviru. Tato skulina v jinak zatím pevné obraně Číny před rozvojem další vlny epidemie nezůstala bez odezvy. Úřady spustily vlnu preventivních opatření a došlo k výraznému zpřísnění kontrol nejenom lidí, ale i dovážených předmětů.

Odkud vepřové maso přesně pochází, se neví

Vystopovat přesný původ dovezeného vepřového masa až na konkrétní jatka ale není vůbec jednoduché. Německo se zároveň snaží tato obvinění vyvrátit a považuje tento způsob šíření nákazy za vysoce nepravděpodobný.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na druhou stranu však nejde o nic nemožného. V místě, které je však uváděno jako místo původu masa neexistuje žádný zpracovatelský závod ani jatka. Balení tak muselo být zpracováno v jiné části země. Podobný případ s přenosem nákazy na zmraženém mase byl zaznamenán také na Novém Zélandu. Je tedy velmi pravděpodobné, že dokáže přežít na obalech mražených potravin.