Itálie nemá v boji s pandemií koronaviru zdaleka vyhráno a hrozí zhoršení situace

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud jde o pandemii koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19, je Itálie bezpochyby jednou z těch evropských zemí, na které nejvíce dopadá.

Počátky šíření koronaviru v Itálii

Itálie byla první zemí v Evropě, kde se koronavirus objevil, a to na samém konci ledna, kdy tam byl importován z Číny. Na jaře držela Itálie po dobu téměř jednoho měsíce smutný prim v celosvětových statistikách počtu obětí tohoto nového virového onemocnění.

Prvním postiženým regionem byla Lombardie, virus se však brzy začal šířit i do jiných oblastí Itálie, zejména na severu země. Země přistoupila již v březnu k řadě karanténních a epidemiologických opatření, včetně uzavření řady obchodů, omezení výroby a pohybu. Došlo také k omezení možností vycestovat, a dokonce na nějaký čas i k zastavení osobní hromadné dopravy. Opatření časem přinesla výsledky a postupně docházelo k jejich rozvolňování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Situace v Itálii dnes a obavy z dalšího vývoje

Pokud jde o aktuální čísla popisující stav šíření pandemie koronaviru na území Itálie, lze uvést následující údaje:

  • celkový počet nakažených se blíží k 1,3 mil. osob, přičemž aktuální denní nárůst se pohybuje kolem 27 tis.
  • celkový počet úmrtí přesáhl 45 tis. případů, přičemž aktuální denní nárůst se pohybuje kolem 500.

Pokud jde o další vývoj, existují důvodné obavy, že by nemusel být příznivý. Vyplývá to zejména z varování italského ministerstva zdravotnictví a také z nedávno publikovaného dokumentu národního institutu zdravotních služeb, podle něhož se riziko týká území celé země.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Největší obavy panují o zachování funkčnosti zdravotnického systém, a právě z důvodu, aby nedošlo k jeho přetížení nebo dokonce kolapsu, jsou obyvatelé vyzýváni k tomu, aby na co nejmenší míru snížili veškeré své sociální kontakty. Tento apel je důležitý také z hlediska blížícího se zimního období, kdy se výrazně zvyšuje riziko onemocnění chřipkou a respiračními onemocněními.