Nové výzkumy odhalily, jak je koronavirus nebezpečný pro mozek

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Specifickou vlastností a poznávacím znamením koronaviru je typický S protein. Právě tato složka viru však dokáže být nebezpečná pro lidský mozek. Poslední výzkumy ukázaly schopnost poškodit nervovou tkáň a proniknout přirozenou ochranou bariérou mozku. Jak je to možné a podle čeho tak vědci usuzují? To se dozvíte v tomto článku.

Neurologické příznaky při nákaze koronavirem

Podle studie vědců z USA velká část lidí nakažených koronavirem popisuje neurologické příznaky. Objevuje se únava, ztráta chuti, čichu potíže s koncentrací, závratě nebo bolesti hlavy. Všechno jsou neklamné známky toho, že se koronavirus pokouší dostat až přímo do mozku. Poškození nervových zakončení jako v případě ztráty chuti a čichu tak představuje začátek problémů, které mohou být mnohem vážnějšího charakteru. Z toho důvodu je velmi důležité dodržovat preventivní opatření, protože stále nevíme, co všechno dokáže takový koronavirus napáchat za škody.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jakým orgánům hrozí poškození?

Velkou nevýhodou a důvodem, proč je koronavirus tolik nebezpečný, je fakt, že dokáže napadnout více orgánů. Jde tak o potenciálně nebezpečný problém například pro následující orgány:

  • Srdce
  • Ledviny
  • Střeva
  • Vaječníky
  • Plíce

Všechny tyto orgány jsou založené na endoteliálních buňkách, které jsou bohatě prokrvené. Tyto cévy představují klíčový prvek pro jejich správnou funkčnost. Právě koronavirus ale na svém povrchu má specifické receptory, s jejichž pomocí se dokáže dostat do těchto cév. A jakmile se dostane dovnitř, začne se množit a ničit napadané buňky, nastává velké riziko pro celý orgán, který tak může být až nevratně poškozen. Právě tyto dlouhodobé příznaky a možné komplikace představují zatím nedostatečně probádanou rizikovost koronaviru.

Nebezpečné poškození nervové tkáně

V případě, kdy koronavirus začne cirkulovat krevním řečištěm, může se probourat až před hematoencefalickou bariéru v mozku. Jakmile se toto stane, existuje velké riziko případných mozkových komplikací, které mohou vést až k trvalému poškození. V současné době však bohužel nejsou dlouhodobé účinky koronaviru, který se dostane do mozku, jasně známé. Stále je potřeba získávat nová data a pracovat na výzkumech, které plně odhalí případnou rizikovost nákazy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V rámci plánu pro další výzkum se nabízí testování na přítomnost koronaviru u jedinců, kteří na virus zemřeli. Zde by vědci rádi prověřili jednotlivé oblasti mozku a určili, kam se koronavirus dokáže dostat a co to případně znamená pro okolní tkáň. Už podle prvních náznaků to však vypadá, že výsledky těchto testů rozhodně nebudou pozitivní. Nepříjemný a dlouhodobý negativní vliv koronaviru představuje velké riziko, které může svým způsobem ohrozit i jiné než nejvíce ohrožené skupiny lidí.