Výzkumy ukázaly, jak koronavirus ovlivňuje psychické zdraví

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Již existuje poměrně hodně výzkumů, které ukazují, že koronavirus zdaleka nekončí pouze u kašle. Má celou řadu dalších nepříjemných projevů. Ty dosahují nejenom na fyzické části těla a mohou poškozovat jednotlivé orgány, ale představují problém také pro psychické zdraví. Přečtěte, co všechno dokáže koronavirus, ať poznáte jeho další nebezpečné stránky.

Jeden z pěti pacientů měl diagnostikovanou duševní poruchu

Podle dostupných dat o lidech, kteří se nakazili koronavirem, bylo možné zjistit, že dokonce už každý jeden z pěti pacientů se potýkal s některou duševní poruchou. K jejich rozvoji jsou samozřejmě více náchylní lidé, kteří již v minulosti něco podobného prodělali. Bohužel se však problém nevyhýbal ani lidem, kteří až do této doby neměli žádné psychické potíže. Konkrétně se jednalo hlavně o tyto duševní poruchy:

  • Úzkost
  • Deprese
  • Nespavost

Znepokojivý objev vyžaduje další testování

Je jasné, že uvedená data rozhodně nejsou pozitivní. Může jít o vliv koronaviru na některá centra v mozku případně poškození jiných orgánů, které jsou zodpovědné za tvorbu specifických hormonů. Jenže stále není dostatek jasných dat, aby bylo možné tento vliv koronaviru jasně prokázat. Odborníci však doporučují, aby duševní porucha byla přidána do seznamu rizikových faktorů při nákaze koronavirem. Prodělání onemocnění totiž může celý problém zhoršit nebo odstartovat novou epizodu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rozvoj demence v souvislosti s koronavirem

Mezi nepříjemné duševní poruchy patří také demence. Ta přináší další znepokojivá zjištění v souvislosti s onemocněním koronavirem. Podle dostupných dat bylo u lidí s potvrzenou nákazou až dvojnásobné množství těch, kterým byla diagnostikována demence. Jde tak o další indicii a kousek do skládačky, které napovídá, že koronavirus provádí nepříjemné změny, které mohou zasáhnout mozek nakaženého. Tento varovný signál je tak jen dalším potvrzením o tom, jak důležitá jsou preventivní opatření a jejich řádné dodržování v zájmu zdraví všech z nás. Nikdy totiž nevíte, jestli koronavirus neprovede určitá poškození právě ve vašich orgánech případně mozku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak přistupovat k získaným výsledkům?

Někteří odborníci jsou k získaným datům stále skeptičtí. A není se čemu divit. Vzorek je poměrně malý a stále chybí jasná data a klinické výzkumy.