Buddhistický mnich poradil tajemství, jak dosáhnout vnitřního štěstí

Zdroj obrázku: Pxhere

Každý hledá své štěstí. Hledá se od doby, kdy se lidstvo vyvinulo. Nespočet filozofů diskutovalo o tom, co je to štěstí a kde ho najít. Existuje vůbec? A co je vlastně štěstí? Psychologové se v minulém století snažili najít odpovědi.

Štěstí znamená pro každého něco jiného

Nikdo zatím nedokázal definovat, co přesně je štěstí. Průzkumy, které se na to snaží přijít, chtějí po svých respondentech jediné – aby popsali, co cítí, když jsou šťastní. Štěstí totiž může mít různé podoby. Pro někoho je to velký dům, auto, kopa dětí. Pro jiné to nemusí být materiální věci, ale ke štěstí stačí zdraví, dobrá práce, šťastná rodina, kde se lidé mají rádi.

Zdroj obrázku: Pixabay

Ve Velké Británii sídlí buddhistický mnich jménem Gelong Thubten. Vydal knihu, ve které popisuje svůj pohled na štěstí. Do buddhistického kláštera vstoupil, aby se zbavil únavy a stresu, poté konvertoval, a nakonec se stal mnichem. V knize popisuje příčiny neštěstí a jak se jich zbavit, také co představuje štěstí. Nabízí také průvodce meditačními technikami, které nás učiní šťastnými. Thubten tvrdí, že pokud hledáme něco, co nám přinese štěstí, tím hůře to najdeme. Nikdy nejsme spokojeni s tím, co máme a hledám víc a víc.

Pokud chcete najít štěstí, zaměřte se na meditaci a vypusťte každodenní starosti. Meditace vám poskytne uvolnění. Psycholožka univerzity v USA tvrdí, že štěstí je vnitřní stav myslí, který nezapadá do našeho světa.

Zdroj obrázku: Pxhere

Štěstí nebo neštěstí záleží na tom, jak se na danou věc díváme

Mnich říká, že hledání štěstí zahrnuje osvobození se od toho, jaké nás napadají myšlenky a hlavně emoce. Záleží na tom, jak se na danou situaci díváme, v tom se odráží pocit štěstí. Neměli bychom tedy brát své emoce a pocity jako materiální hodnotu, protože nás mohou oklamat.

Psychologové na rozdíl od buddhistů upřednostňují psychoanalýzy. Co ale vlastně meditace umožňuje?

  • Nechá vaše myšlenky projít
  • Naučíte se být méně ovládáni myšlenkami a negativními emocemi
  • Můžete změnit svůj vlastní pocit v různých situacích

Pokud se od myšlenek osvobodíte, osvobodíte se od jejich moci nad vámi a tím se vám otevře cesta ke štěstí. Podle některých psychologů a filozofů štěstí plyne například z pečujících vztahů. Podle Thubtena je svoboda důležitou součástí buddhistické definice štěstí. Pocit štěstí se ale nerovná pocitu radosti, upozorňuje mnich. Meditace vám může pomoci k tomu, aby se z vás stala jiná, lepší osobnost. Je to taková posilovna pro mysl, kdy se stáváte silnějším.

Zdroj obrázku: Pxhere

Meditaci zkuste, i když nejste vyznavačem buddhismu

Ne každý je příznivcem buddhismu nebo jiného směru. I tak byste si měli meditaci zkusit, protože při správném provedení bude fungovat na každého. Jde o uvolnění mysli, toku pozitivních myšlenek. Naučíte se, jak se od mysli osvobodit a také soucitu vůči sami sobě. Neurologové dokonce zkoumají, jaký má meditaci vliv na mozek. Někteří dospěli k závěru, že se v mozku mění způsob přenosu informací.