Nakažené mražené maso koronavirem dorazilo do Číny z Latinské Ameriky i Nového Zélandu

Zdroj obrázku: Pixabay

O víkendu čínské město Jinan uvedlo, že našlo pozitivní vzorky na koronavirus na hovězím a také dršťkovém mase a jejich obalech, které dorazilo z Brazílie, Bolívie a také Nového Zélandu. Další dvě čínská města zjistila stejný poznatek u vepřového masa z Argentiny.

Čína musela začít více testovat zmrazené potraviny

Země se rozhodla zintenzivnit testování všech dovážených mražených potravin. Není to totiž poprvé, co Čína našla pozitivní vzorky na koronavirus o těchto potravin. To vedlo k velkému omezení dovozu z ostatních zemí světa.

Zdroj obrázku: PxHere

Světová zdravotnická organizace přitom tvrdí, že z mrazených potravin je riziko nakažení nemocí COVID-19 velmi nízká. Jinan je hlavní město provincie Šan-tung. Nakažené zboží zde bylo dováženo jednotkou mezinárodní skupiny, což uvedla městská zdravotní komise.

Skupina ohrozila přes 7500 lidí, kteří mohli být vystaveni možné nákaze. Jejich test ale byl na přítomnost koronaviru negativní. Případy nakaženého vepřového masa byly hlášeny v hlavním městě středočínské provincie Henan. Vzorky, které byly nahlášeny v Zhengzhou jako pozitivní, pocházely z dávky těžké 24 tun.

Zdroj obrázku: PxHere

Světový kupec hovězího masa musel zmrazit množství dováženého zboží

Čína je přední světový kupec hlavně hovězího masa, kde se také našly známky koronaviru. Šlo hlavně o obaly masa. Pozitivní vzorky se našly ve městech Shandong a Jiangsu, a také na obalech hovězího ve Wu-chanu, kde vlastně celá pandemie začala.

Zdroj obrázku: PxHere

Město Baotou uvedlo, že dezinfikovalo některé výrobky a také vozidla ve své společnosti. Udělalo to hlavně z důvodu, že jeden případ koronaviru, který neměl žádné příznaky, přišel do styku s dávkou tohoto zmraženého masa, původem z Francie. Nebylo tak jasné, jestli osoba nakazila maso nebo tomu bylo naopak. Testy u několik desítek lidí, kteří si maso zakoupili, byly negativní.