Vědci zkontrolovali, na jakých místech je největší výskyt koronaviru

Zdroj fotografie: Pxhere

Vědci z několika univerzit ve světě zkoumali a kontrolovali, kde se nejčastěji vyskytuje nový typ koronaviru, který momentálně trápí celý svět a kvůli kterému umírají miliony lidí. Jejich výzkum ukázal, že v amerických městech jsou to restaurace, kavárny a také posilovny, které jsou v Americe velmi oblíbené.

Vědci sledovali údaje o poloze pomocí aplikace

Dnešní moderní doba může vědcům mnohé věci ulehčit. Řeč je hlavně o trasování nakažených a jejich okolí. Výsledky svého výzkumu zveřejnili v časopise Nature. Popsali, jak otestovali, že lidský pohyb může ovlivnit přenos viru a připravili model, který využíval informace o poloze mobilního telefonu pomocí aplikace SafeGraph. Ve studii zohlednili 10 amerických měst včetně New Yorku nebo Chicaga.

Zdroj fotografie: Pxhere

Studie proběhla v měsících březen, duben a květen. Vědci porovnali počet infekcí indikovaným mdelem, ale faktický počet nakažených byl znám až o měsíc později. Model ale přesně předpovídal počty pozitivních případů.

Otevření restaurací způsobilo větší nárůst nakažených

Výzkumný tým použil model ke stimulaci různých scénářů, jako je například otevření kaváren, a naopak zavření jiných podniků. Nakonec dospěli k názorů, že největší nárůst infekcí způsobilo otevření restaurací, kterých je nespočet. Mezi dalšími objekty byly kavárny, tělocvičny, různé hotely a také motely.

Zdroj fotografie: Pxhere

Pokud by se například v Chicagu otevřely všechny restaurace najednou, znamenalo by to nárůst o 600 000 nakažených. Kavárny a další by také přinesly několik stovek tisíc pozitivních lidí. Vědci také počítali s nízkou obsazeností restaurací a kaváren, která by mohla snížit riziko nakažení o desítky procent. Mezi nejdůležitější opatření ale stále patří:

  • Rozestupy mezi lidmi
  • Pravidelná dezinfekce rukou
  • Nošení roušky, respirátoru a štítu

Leskovec ze Stanfordské univerzity tvrdí, že jsou schopni odhadnout síť kontaktů mezi 100 miliony lidí každou hodinu. Tím se odlišují od jiných studií a výzkumů.