Zelená mouka pomůže při cukrovce a snižuje vedlejší účinky chemoterapie u pacientů s rakovinou

Zdroj obrázku: Pexels

Diabetička Susan Eapenová vyzkoušela na cukrovku snad téměř všechno. Keto dieta, která obsahuje minimum sacharidů a velké množství tuků, ji nedělala dobře na žaludek. Také příprava těchto jídel bez pšeničné mouky nebo těstovin nebyla snadná.

Zelenou moukou proti cukrovce i rakovině

Také několik dalších lidí mělo problém s tím, zařadit správné potraviny do svého jídelníčků. Někteří pociťovali neustálou únavu nebo potřebu močit.

V roce 2018 se ale objevila zpráva, která změnila některých nemocným lidem život. Společnost Jackfruit365 začala vyrábět mouku ze zelených nezralých plodů chlebovníku – jackfruitů, které byly předtím lyofilizovány a proměněny na prášek. Zakladatelem této firmy je James Joseph, který chtěl využít všude rostoucí jackfruit. Je to prášek neutrální chuti a bez zápachu. Můžete ho používat v jakékoliv kuchyni.

Josepf v roce 2016 provedl studii v Austrálii. Chtěl vědět, jak je na tom jackfruit co se týče glykemického indexu, který je v hubnutí a dietách velmi důležitý. Potraviny s vyššími hodnotami indexu zvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj obrázku: Pixabay

Studie ukázala, že je jackfruit vhodnou potravinou pro diabetiky

Výzkum ukázal, že 30 gramů toho zeleného jackfuitu má nižší glykemický index nežli jeden hrnek vařené rýže nebo dvě pšeničné chlebové placky. Pacienti tak zkoušeli přidat zelenou mouku do svých jídel, při přípravě těsta nebo koláčů. Mouka jim pomohla sledovat a kontrolovat hladinu cukru v krvi, aniž by se museli snažit.

Tato zelená mouka je navíc dostupná i cenově. Příprava jídel tak už není tolik namáhavá. Někteří pacienti dokonce uvádějí, že už nepotřebují na cukrovku brát léky.

Zdroj obrázku: Pexels

Pacienti se cítí dobře, mají hladinu cukru pod kontrolou, nejsou unavení a nevyspalí. Joseph tak zadal další studii, která se zaměřila na lidi s diabetem 2. typu. Účastníci této studie užívali 30 gramů zelené mouky denně místo rýžové nebo pšeniční mouky.

Výzkum trval několik měsíců a po 90 dnech došlo u pacientů k výraznému snížení hladiny cukru. Jeden z nich uvedl, že si denně přidává lžičku jackfruitu do svého nápoje a během tří měsíců mu hodnoty výrazně poklesly. Pomohlo mu to snížit dávky inzulínu o 4 jednotky ráno a o dvě večer.

Zelená mouka jackfruit však není lék. Je nutné ji brát jako doplněk stravy, díky kterému se dostanete blíže ke zdravému stravování a snížení některých příznaků i jiných nemocí, než je cukrovka.

Působí dobře i na pacienty po chemoterapii

Chemoterapeutické léky, které se používají pro pacienty s rakovinou, bývají velmi toxické. V kombinaci se zelenou moukou ale nemusí být vedlejší účinky těchto léků tolik znatelné.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kromě jiného mouka pomohla k:

  • Poklesu počtu bílých krvinek
  • Ochraně sliznice ve střevech
  • Snížení únavy u pacientů

Nejsou zatím hlášeny žádné negativní účinky této mouky, proto je z každé strany doporučována. Někteří jedinci si ji dokonce dávají do vody a pijí jako zdravý koktejl. Mouka posiluje imunitu a sám Joseph říká, že jackfruit prodlouží život až o 10 let.