Čínské město Lan-čou eviduje nový koronavirus na plastových obalech

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nový koronavirus našli v čínského městě na obalech krevet, které jsou dovážené ze Saúdské Arábie. Čína zahájila testování mražených potravin, dovážených ze zahraničí, a proto přišla na to, že se na obalech určité šarže koronavirus nachází. Tuto informaci Lan-čou zveřejnilo minulou sobotu.

Otestováni byli i zaměstnanci závodu

Zdravotní komise města Lan-čou uvedla na svém webu v prohlášení, že o den dříve, tj v pátek, našla pouze jeden pozitivní vzorek na obalu dovážených krevet za Saúdské Arábie. Vzorek prošel celními orgány ve vedlejším pobřežním městě. Závod, který skladuje mražené potraviny, byl dočasně uzavřen. Byla přijata všechna opatření, všichni zaměstnanci byli podrobeni testu na COVID-19, potraviny, které byly kontaminované, byly zapečetěny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Také se musela nahlásit všechna místa, kam byly potraviny uvedeny do prodeje. Mražené krevety zakoupila společnost místní společnost. Do země vstoupila 21. října a do městečka Lan-čou dorazila druhý listopadový víkend.

Co teď bude s pozitivním vzorkem?

Nebyl to první pozitivní vzorek, který Čína našla mezi dováženými mraženými potravinami. Určitě jste slyšeli o koronaviru na brazilském hovězím mase ve Wu-chanu nebo také argentinské vzorky hovězího masa obsahovaly tento nový typ nemoci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ačkoliv Světová zdravotnická organizace uvádí, že riziko, že onemocníte COVID-19 ze zmrazených potravin je nízká, Čína apeluje na to, že již několikrát našla mezi potravinami pozitivní vzorek a je tedy dobré mít se na pozoru. Je také možné, že Čína přijme opatření omezujícího dovoz potravin.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čína dokonce na začátku října obvinila Rusko z toho, že jim koronavirus posílají v obalech s rybami. Země tak omezila dovoz potravin z Ruska. Začalo se mluvit o nevyhlášené obchodní válce. Zajímavé je, že osoby, které přišly do styku s pozitivními vzorky obalů ryb, byly samy negativní. Omezení dovozu se týká asi čtyř velkých ruských společností.