Pandemie nutí lékaře zachraňovat ty, kteří mají větší šanci na přežití

Zdroj obrázku: Freepik.com

Pandemie ve světě nutí lékaře, záchranáře a ostatní lidi ve zdravotnictví rozhodovat se, komu zachrání život a bude moct žít a komu tuto šanci nedají. V dnešní době není jednoduché se takto rozhodovat, ale lékařů a sester je málo, a i tak pracují a pomáhají nad své možnosti.

Současná čísla nakažených situaci neulehčují

Někteří úředníci tvrdí, že desítky tisíc nakažených denně má vliv na nedostatek lékařů a příslušníků zdravotnických služeb. Velké země západní Evropy jsou právě na hranici této hodnoty. Velká Británie denně zaznamenává kolem 12 tisíc případů denně, Francie je ještě na vyšších číslech.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Jižní Korea je na tom již dobře. Zůstává jednou ze zemí, kde se situaci stihla dostat pod kontrolu dřív, a úmrtnosti lidí je na nízké úrovni. Prošla si zatím třemi body zvratu:

  • Křesťanská sekta o sobě dala vědět v období února/března na jihovýchodě
  • V dubnu/květnu se dostala do nočních klubů gayů
  • Protivládní shromáždění v Soulu v srpnu

Soul zvládl epidemii díky aktivnímu programu velkého testování a agresivního sledování kontaktů. Včasná léčba a celý tento proces byl také důvodem, proč se Soul snadno a rychle dostat z epidemie. Korea tak krizi zvládla bez jediného uzavření hranic nebo přísných omezení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Korea zabodovala včasným testováním i karanténou

V Koreji využili svou nejšpičkovější technologii. Policejní a kamerové systémy, společnosti, které vydávají kreditní karty a také provozovatelé veřejné dopravy – ti všichni důsledně umožňovali sledování kontaktů. Také se spravuje databáze monitorující celostátní nabídku a dostupnost léků. Systém HIRA také zajišťuje potřebná nemocniční lůžka.

Data dokonce ukazují, že až 40 % Korejců prodělalo koronavirs bez příznaků. Ze začátku epidemie totiž mohl každý občan koupit dvě roušky za týden. Až když byla výroba roušek navýšena, Soul nařídil nošení roušek nebo masek na veřejnosti venku, uvnitř i ve veřejné dopravě.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Korea má v plánu také rychle uvést na trh vakcínu. Zároveň ale uvedla, že očkovací program neproběhne dříve než na konci příštího roku.

Někteří občané mají obavy o své soukromí

Jeden úředník, který nechtěl být jmenovaný, připustil, že ačkoliv jsou občané v tomto ohledu důslední, na druhou stranu se obávají o své soukromí. Narazili na několik překážek a bojí se, že se stanou vládním nástrojem díky informacím, které poskytují.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Jestli bude vakcína vyvinuta počátkem příštího roku a Korea bude mít k dispozici 50 milionů dávek, bude všechno to dění okolo koronaviru považovat za úspěch. Korejskou situaci přirovnal k té švédské. Pokud vakcína nebude a Švédsko bude mít vysokou imunitu obyvatelstva, bude mít šťastný konec Švédsko.

Televizní stanice CNN uvedla, že již proběhlo několik desítek pokusů s lidskými vakcínami. Celkově se na tomto výzkumu vakcíny podílelo 16 zemí celého světa.