Záchranou lesů a zeleně na planetě lze snížit riziko další pandemie

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jestli chcete zabránit další pandemii nebo jiným nemocem, které se mohou rychle šířit, musíme zachránit ničení lesu v jihovýchodní Asii. Podle předních odborníků, kteří studují rizikové faktory, které přispěly k současné pandemii, je tento krok důležitý k zastavení šíření dalších virů, které jsou podobné COVID-19.

Riziko pandemie se zvyšuje ztrátou přírodního prostředí

Několik posledních desetiletí byla ve znamení ničení lesů. Třetina porostu v regionu jihovýchodní Asie byla ztracena. Viry poté mají větší možnost přeskočit ze zvířete na člověka, protože se divoká zvířata dostanou do bližšího kontaktu s lidmi.

Není ani zpochybněn zoonotický původ nemoci COVID-19, který tvoří až 58 % všech infekčních chorob. Profesorka epidemiologie Christine Johnson uvedla, že odlesňováním se zvyšuje riziko vzniku onemocnění a nejedná se pouze o koronavirus. Ochrana přírodních míst pro divoká zvířata je zásadní pro jejich zmírnění.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Studie na Stanfordské univerzitě zkoumala, jak změny krajiny vedly lidí k bližšímu kontaktu s lidmi. Tento výzkum představoval enviromentální, sociální a ekonomickou sílu, která působí v zalesněných oblastech po celém světě. Největšími příklady škodlivých ohnisek jsou:

  • Ebola
  • Malárie
  • Borelióza

Tyto nemoci mají původ v narušené lesní krajině, která postupně mizí. Změna využívání půdy je podle výzkumu největším hnacím motorem těchto nemocí. Cílem projektu bylo vynést ekonomické náklady na odlesňování v souvislosti právě s infekčními nemocemi.

Je potřeba změnit přístup v hodnocení lesů a jejich kácení

Aktivisté, které bojují za lepší životní prostředí tvrdí, že je třeba zásadně změnit způsob oceňování lesů. Ekonomika například palmového oleje je nyní na vrcholu, a lidé z ní budou profitovat i nadále.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Indonésii se každý rok ztratí více než milion hektarů deštných pralesů, a to zejména kvůli palmovému oleje. Propaguje ho také Malajsie. Zákon Omnibus, který je navržený prezidentem Joko Widodem, bude chápan jako ochrana životního prostředí. Kromě šíření infekčních chorob se vedoucí týmu lesní kampaně pro Greenpeace Arie Rompas obává také jiných dopadů na ekonomiku, která trpí již nyní. Bude potřeba přeměnit více půdy na plantáže palmového oleje, což zvyšuje riziko velkých požárů. Požáry v loňském roce vypustily 708 milionů tun ekvivalentu oxidu uhličitého.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Není možné využít přírodu v tomto velkém měřítku, ochrana lesů je pro bezpečí lidí důležitější než kdy dříve, dodal Rompas. Bude tedy nutné spojit své síly a snažit se ochránit alespoň to, co z deštných pralesů zbývá. Je dokázáno, že divoká zvířata mohou přenášet nemoci typu COVID-19, pokud mají možnost být v blízkosti člověka, zvlášť pokud to pro ně není přirozené. Neberme jim jejich domovy v přírodě, ničením pralesů a lesů celkově přírodě nepomáháme.