Snížení rizika nakažení koronavirem při kontaktu s kurýrem a převzatým balíkem

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lidé během pandemie koronaviru museli omezit svoje nákupy. Většina obchodu a služeb musela zavřít a tak lidem nezbývá nic jiného, než nakupovat přes internet. Zvlášť teď v předvánoční době se budeme všichni hodit za skvělými dárky pro rodinu a blízké.

Koronavirová doba nahrává online nakupování

V dnešní době je online nakupování jednou z nejoblíbenějších možností, jak si nakoupit z pohodlí domova jen pomocí platební karty. Člověk nemusí vystrčit ani nos a balíček mu doručí až domů. Je ale nějaká možnost, že se můžete koronavirem nakazit od kurýra nebo z balíčku, který vám doručí?

Světová zdravotnická organizace dohlížela na několik laboratorních studií, které ukázaly, že koronavirus může na kartonu zůstat až 24 hodin, na plastu až 72 hodinu a stejně na nerezové oceli. Tento patogen také může zůstat na obalech, jako je bublinková fólie, která je na balení zboží velmi oblíbená.

Podle odborníků je velmi těžké kontaminovat krabici. Musí k tomu existovat řada okolností, aby byl virus dopraven kurýrem na balíku. Také by virus musel přežít celou cestu ze skladu, přes dopravní depo až ke konečnému zákazníkovi. Protože ale každý musí dodržovat náležitá opatření, je nepravděpodobné, že se přes kurýra nakazíte.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak snížíte riziko nakažení infekcí COVID-19

Existuje několik rad a tipů, jak bychom se měli chovat, pokud si objednáme zboží online a zvolíme způsob doručení kurýrem. Netýká se to jen spotřebního zboží, ale také potravin:

  • Vyhněte se kontaktu s kurýrem – požádejte o bezkontaktní doručení a nechte si balíček uložit na bezpečném místě
  • Po obdržení balíčku si pečlivě umyjte ruce. Krabici po vyndání obsahu vyhoďte a ruce si znovu umyjte, nebo ještě lépe vydenzifikujte
  • Pokud jste obal nechali na nějakém povrchu jako je stůl, podlaha, botník, ihned ho dezinfikujte. Nebojte se použít prostředky, které běžně při úklidu používáte. Můžete použít i zředěné bělidlo.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud si balík převezmete, zkuste se nedotýkat očí, nosu ani úst. Infekce SARS-CoV-2 naštěstí nepronikne naší kůží, citliví lidé by ale měli nechat balíček několik hodin na izolovaném místě, popřípadě ho dezinfikovat ještě před rozbalením.