Vědci na kolumbijské univerzitě vyvinuli nosní sprej, který by měl blokovat přenos COVID-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Testy proběhly na fretkách. Znamená to, že je to správný krok k tomu, že přípravek by mohl zabránit infekci také u lidí. V nosním spreji je aktivní sloučenina, která je navržena tak, aby zabránila vniknutí SARS-CoV-2 do hostitelských buněk.

Důležitou složkou je lipopeptid

Tento lipopeptid, který je antivirový, je:

  • Levný na výrobu
  • Má dlouhou trvanlivost
  • Nevyžaduje chlazení

Tyto vlastnosti ho odlišují od ostatních antivirovných prostředků, které se vyvíjejí. Nosní sprej by tak mohl být ideálním řešením pro omezení šíření koronaviru.

Lipopeptid může inhibovat infekci v plicích a zabránit šíření patogenu. Počáteční studie byly prováděny na fretkách. Plíce fretek jsou totiž velmi podobné lidským, a proto se používají při výzkumech respiračních onemocnění. Fretky, které neměli v těle lipopeptid, se nakazily od infikovaných společníků v kleci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lipopeptidy by mohly být použity kdykoliv a kdekoliv

Již dříve byly podobné lipopeptidy vyvinuty, aby zabránily infekci buněk jinými viry, jako jsou například spalničky. Účinkem lipopeptidů je zabránit viru, aby navázal na membránu hostitelské buňky. Je to nezbytný krok, který zahrnuje mechanismy používané k infekci buněk. Sloučenina, kterou navrhly společnosti Moscona a Porotto, rozpoznává špičkový protein SARS-CoV-2, také se drží ve vyvinuté oblasti a brání ji v získání tvaru, který je nezbytný pro fúzi.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Do nosu šesti fretek byla zavedena nová formulace. Zvířata umístili do klecí se zvířaty, která dostávala placebo. Mezi nimi byli také hlodavci, nakažení SARS-CoV-2. U žádné z fretek se po 24 hodinách přímého kontaktu neobjevila nemoc. Vědci tak navrhují, aby tyto lipopeptidy byly použity kdykoliv, kdy byla osoba patogenu vystavena – ať se jedná o domácnost školu, zdravotnické zařízení nebo jinou komunitu. Látka se snadno podává a poskytuje ochranu, která trvá nejméně 24 hodin.