Vědci vyvinuli nový test koronaviru, ke kterému stačí vzorek slin

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Inovativní test vyvinuli vědci z Johns Hopkins University. Výsledky jsou známé do několika hodin a testy mohou být alternativou k testování protilátek ve vzorcích z krve. Nově vyvinutý test je založen na několika fragmentech materiálu odvozeného od SARS-CoV-2.

Test poskytl spolehlivé negativní výsledky

Studie potvrdila, že test detekoval protilátky proti několika antigenům nového typu koronaviru ve vzorcích u slin 24 lidí, kteří byli infekcí nakaženi. Příznaky se u nich objevily více než dva týdny před samotných vyšetřením. Test nabídl také spolehlivé negativní výsledky u vzorků slin lidí, které se odebraly před pandemií COVID-19.

Pokud se přesnost nového typu testu na slinách potvrdí ve větších studiích, mohl by neinvazivní přístup usnadnit identifikaci osob, kteří již infekci prodělali. Mohlo by se tak i snadno zjistit, jak dlouho by účinkovala vakcína. To vše by se mohlo provádět bez invazivního odběru krve, pouze by se odebral malý vzorek slin.

Profesor Christopher Heaney, který je hlavní vývojář testů podotkl, že společně se svými kolegy dříve vyvinuli důkladné testy protilátek na bázi slin pro další viry, které způsobují onemocnění.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Testovalo se už před vypuknutím pandemie

Již před vypuknutím epidemie byl vyvinut test, který je citlivý a vysoce specifický. V sadě bylo obsaženo 134 vzorků slin, které byly odebrané jednotlivcům dlouho před vypuknutím pandemie, byly antigeny negativní, až na několik případů. Protilátky proti jednomu virovému antigenu byly specifické. Vědci poté zjistili, že je negativní ve všech vzorcích.

Testy na přítomnost protilátek IgG proti SARS-CoV-2 na slinách se tak jevili stejně citlivě a byly specifické jako sérologické testy na krvi. Svou práci představil Heaney před několika měsíci a během následující doby jeho kolegové test zdokonalili.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Experimentovali s tisíci vzorků slin. Očekává se, že jejich test, na který stačí malé množství slin, bude v budoucnu užitečný ve výzkumných aplikacích. Pomoci by test měl ve velkém měřítku, kde mohou problémy způsobit invazivní a krevní testy, které pro mnohé mohou být bolestivé nebo psychicky nepříjemné. Spousta lidí nesnese pohled na krev, jiným se dělá špatně jen z představy, že jim bude krev odebrána. Odběr slin je hotový během vteřiny a nikdo by s ním neměl mít sebemenší problémy.