V Hongkongu se obávají rozsáhlého šíření koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Hongkong zaznamenal kolem stovky nových případů nákazy koronavirem. Jedná se hlavně o místa, jako jsou taneční sály a bylo nařízeno každému, kdo navštívil jeden se seznamu sálů, aby se dobrovolně odebral na test na koronavirus.

V polovině listopadu bylo potvrzeno 43 infekcí. Od následující neděle museli být na pět dní uzavřeny společenské místnosti a také budou pozastaveny taneční a živá vystoupení v barech nebo nočních klubech.

Vláda se snažit zamezit šíření a zpřísnila opatření

V platnost vstoupila opatření pro testování a izolaci pro ty, kteří jsou od povinné karantény momentálně osvobozeni. Infikovaní instruktoři a také studenti tanečních škol mohli nakazit několik stovek lidí, protože navštívili různá taneční místa po celém městě.

Ministr zdravotnictví vydal povinný testovací příkaz pro ty, kteří taneční sály navštívili. Mezi místy byla taneční místa, jako:

  • Nebeský tanec v Sheung Wan
  • Taneční kultura v Causeway Bay
  • Mezinárodní taneční škola Green Apple v Tseung Kwan O

Tanečních míst ale bylo mnohem víc. Mezi nejnovějšími potvrzenými nakažených infekcí COVID-19 bylo dokonce osm instruktorů. Několik infekcí bylo nevystopovatelných a byly rozptýleny po různých okresech.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ty, kteří nepůjdou na test, budou pokutováni

Je velký problém donutit všechny, kteří navštívili taneční sály, aby se podrobili testu na koronavirus. Navíc vláda nemá k dispozici seznam všech účastníků, ale pokud se zjistí, že některý z nich nedodržuje toto nařízení, bude mu uložena pokuta. Je tedy nutné, aby se všichni nechali otestovat nejen kvůli sobě, ale také kvůli svým blízkým, které by mohli ohrozit.

Pro ty, kteří nedodrží upozornění na testování, bude dána pevná pokuta ve výši 346 amerických dolarů. Pokud se objednají a nedodrží stanovený termín, je pokuta mnohem vyšší a navíc hrozí i šest měsíců vězení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Odborník profesor David Hui Shu-cheong radí vládě ohledně jejích pandemické reakce a uvedl, že rostoucí počet případů je alarmující. Zároveň ale řekl, že infikování se neúčastnili rizikových aktivit a také byli v různých okresech. Všechny akce by se podle něj měly zastavit.

Mnoho případů souviselo s tancem a zábavou

Aktivity jako tanec se tedy na několik dní úplně zastavily. Je to kvůli stabilizaci pandemie. Vláda zvažuje zavedení povinné aplikace COVID-19 pro sledování kontaktů v prostorách, kde je možné vyšší riziko nákazy.

Leung Lap-yan, který je prezidentem Hongkongské asociace licencovaných barů a klubů uvedl, že živá vystoupení nebo tanec by mohly být zdrojem infekce mezi nedávno potvrzenými případy. Zároveň ale řekl, že je uzavření těchto podniků dalším zásahem v boji o přežití.

Všichni, kteří navštívili země, které jsou považované za rizikové, musejí mít negativní test na COVID-19. Také musí na letišti znovu test absolvovat.