Zákaz venčení psů, podporovaný hrozbou zabíjení domácích zvířat, byl v Číně zrušen

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Po vzestupu konfliktů mezi majiteli psů a těmi, kteří tyto domácí mazlíčky nechovají, přišla Čína s řešením. Zákaz venčení psů byl navíc podporován hrozbou zabíjení psů, poté, co byli nachytáni celkem třikrát venku při venčení.

Psi by neměli být trestáni za chyby lidí

Pachatelé, kteří venčili psy poprvé, dostali pouze varování. Při opakovaném venčení už mohli dostat pokutu ve výši 50 až 200 juanů. Pokud ale byli přistiženi při veřejné procházce se psem potřetí, už hrozilo, že bude zvíře odebráno a zabito. To vyvolalo nevoli některých lidí, kteří se proti tomuto ohradili na webu podobném Twitteru.

Majitelé psů by si tak měli po svých mazlíčcích uklízet psí hovínka a celkově držet svoje zvířata pod kontrolou, aby nikoho nenapadla. Úřednici kraje odporovali navrhovanému nařízení.

Někteří lidé, hlavně rodiče, kteří mají malé děti, se bojí rostoucího počtu domácích mazlíčků. Ti žijí v již přeplněným městech. Občas jsou hlášená těžká zranění způsobená útokem psů a Čína je jedním z největších spotřebitelů vakcín proti vzteklině. Navíc v roce 2019 zemřelo na nemoci, které psi přenášejí, 279 lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čínské domácnosti mají povoleného pouze jednoho psa

Většina velkých měst omezila velikost, počet i typy psů, které jsou v dané oblasti povolené. V Pekingu mohou mít v domácnosti pouze jednoho psa. Psi, kteří jsou vyšší než 35 cm, jsou úplně zakázáni, pokud majiteli nepomáhají při práci. Majitelé s nimi nesmí chodit ve veřejných parcích, jinak jim hrozí pokuta až 5 000 juanů.

V Shenzhenu se vyžaduje, aby malí psi byli při procházce na dlouhém vodítku, zatímco větší psi mají být na mnohem kratším. Město Harbin na severovýchodě Číny dokonce zveřejnilo seznam psích plemen, která jsou ve městě zakázána, včetně německých ovčáků, aljašských malamutů nebo buldoků.

Vlastnictví domácích mazlíčků ve velké Číně vzrostlo, protože lidé zbohatli. Ve městě Dongguan nabídla jedna kancelář správy sousedství odměny lidem, kteří toulavé psy zabíjeli.