Zjistilo se, že až sedmdesát procent respirátorů vyrobených v Číně je vadných

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přečtěte si také: Cardio Active, Tonerin recenze, Paraxan

Nejnovější zprávy uvádějí, že až 70% respirátorů a roušek, které jsou dovážené z Číny, nesplňují bezpečnostní normy. Jedná se hlavně o typ KN95. FDA vydal během pandemie jedinečný souhlas, že se z Číny může dovézt milion kusů roušek typu N95 a KN95, aby se pomohlo doplnit nedostatek ochranných prostředků především v USA.

Testovaly se stovky masek

Zpráva, která byla zveřejněna na konci září, uvádí že 60-70 % masek, které se dovezly z Číny do USA, nesplňují normy USA. Výzkumníci nezávislé neziskové výzkumné organizace testovali téměř 200 roušek od 15 různých výrobců. Tato organizace studuje bezpečnost a efektivitu nákladů ve zdravotních službách. Testy zjistily, že většina roušek odfiltrovala méně než 95 % částic, takže neposkytovala dostatečnou ochranu pro zdravotnický personál.

Značí to tedy, že až 70 % roušek dovážených z Číny může být vadných. Nejsou v boji proti COVID-19 bezpečné a ani účinné. Pokud se takové roušky dostanou do oběhu a budou se používat, vystavují tak lékaři pacienty riziku infekce. A nejde jen o pacienty, ale také o kolegy zdravotníky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

I tak jsou špatné KN95 lepší než látkové roušky

Zpráva navazuje na studii amerického Národního institutu pro bezpečnost a ochranu zdraví. Ti stanoví standardy při určování bezpečnosti roušek. Institut si problémy uvědomuje a dokonce byl vydán i průvodce, jak poznat špatnou roušku. I tak ale tyto vadné KN95 mohou být v důsledku lepší volbou než běžné látkové roušky.

I když masky nesplňují normy USA, pořád jsou lepší variantou, která poskytne větší ochranu dýchacích cest než klasické chirurgické nebo látkové roušky. Lze je použít v určitých klinických podmínkách, kdy jejich použití neohrozí další lidi na životech, uvedl viceprezident pro technologii a bezpečnost Michael Argentieri.

V USA se američtí zdravotníci potýkají s problémem, kdy je roušek i respirátorů nedostatek. Musejí tak opětovat používat i ty chirurgické.