Koronavirus se objevil již v září 2019, tvrdí italští vědci

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Do Itálie se nový typ koronaviru podle místních vědců dostal již během září. Je to tedy mnohem dříve, než se celý svět dozvěděl, co je koronavirus zač. Toto tvrzení přišlo od vědců z onkologického ústavu v Miláně a univerzity v Sieně.

Protilátky měli pacienti s rakovinou plic

Ti analyzovali výsledky některých studií, kterých se účastnili pacienti s rakovinou plic. Vědci výsledky zveřejnili v publikaci veřejného časopisu Tumori Journal, který se věnuje různým aspektům léčby rakoviny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Analyzovali výsledky studie téměř tisícovky pacientů, kteří měli rakovinu plic. Studii prováděli od září 2019 do března letošního roku. V 11% případů bylo zjištěno, že pacienti mají protilátky proti novému koronaviru, což znamená, že se již infekcí nakazili. Až 30% pacientů mělo protilátky v únoru tohoto roku, tedy před zjištěním první infekce v celé Itálii. Většina raných případů, přes 53% nakažených, bylo potvrzeno v Lombardii. To se stalo 20. února. Od té doby již byla známá epidemie, která napadla celý svět.

Jarní vlnu pandemie Itálie nezvládla

Na jaře měla Itálie přeplněné nemocnice pacienty s COVID-19. Stoupající počet mrtvých nebyl pro nikoho dobrou zprávou. Od konce léta ale Itálie ukazuje, že se z jarní vlny poučila a udržela nemoc pod kontrolou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Itálii jsou otevřené bary, restaurace, děti se vrátily do škol. Podle expertů je několik důvodů, proč se Itálii v podzimní vlně daří udržet situaci v určitých mezích, která neomezují celý národ. Premiér Conte nezapomíná lidem připomínat, že mají být velmi opatrní. Místní firmy byly vyzvány, aby prodloužily práci z domova i na podzimní měsíce. Ti, kteří své podniky otevřeli, musí dodržovat přísná pravidla jako je nošení roušek celý den nebo každodenní měření teploty.

Co se týče České republiky, bylo to přesně naopak. Na jaře jsme zvládli situaci vzhledem k okolnostem dobře, druhá vlna nás ale poslala až na chvost všech evropských zemí, které pandemie napadla.