Letiště vycvičilo na detekci koronaviru psy. Odhalí pozitivně nakažené až týden dopředu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak je obecně známé, tak psi mají asi 25x citlivější čich než lidé. Využívají se tak při hledání drog, lidí, mohou zachránit i životy v lavinách nebo jeskyních. Psi se využívají také na hledání výbušnin a nově mohou být velkými pomocníky při diagnostice COVID-19.

Na letišti v Helsinkách psi pomáhají detekovat tuto infekci. Každý, kdo na místní letiště přiletí, je testován klasickým testem na SARS-CoV-2. Psi s tím mohou pomoci a výsledek je k dispozici během několika vteřin. Zvířatům se tak test povede mnohem lépe než moderním testům.

Psi se do kontaktu s lidmi nedostanou

Tento finský program otestuje každého od konce září. Samozřejmostí je minimální kontakt psů s návštěvníky letiště, proto psi cítí vzorky potu ve speciální komoře, jakmile cestující vystoupí z letadla.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle jedné z profesorek Helsinské univerzity mohou psi prokázat SARS-CoV-2 přesněji než aktuálně využívané testy. Mohou také odhalit lidi, kteří budou mít pozitivní výsledek do týdne. Prozatím mají na letišti v Helsinkách připravené čtyři psy. Celkem jich mají vycvičených 16 a během jedné směny slouží 4 psy – dva odpočívají a dva čuchají ke vzorkům.

Vycvičit psa, aby poznal přesně tuto infekci, je náročný proces

Výcvik samotný nemusí trvat dlouho, většinou je to okolo tří měsíců. Musí se ale provést správně, aby pes byl schopný poznat COVID-19 a neupozornil pouze na zvýšenou teplotu nebo kašel. Existuje několik nežádoucích faktorů, které se snažit cvičitelé z výcviku odstranit, aby bylo „testování“ úspěšné. Tréninky se provádějí na čichových vzorcích. Poté se psi pouštějí do výcviku k rozpoznání koronaviru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přesnost psů se ukázala být mnohem vyšší než u testů PCR. Metoda psí detekce je také mnohem rychlejší, protože se ušetří čas vyhodnocování v laboratoři. Důležité je myslet také na to, aby se psi nedostali do kontaktu s nakaženým, protože je již dokázáno, že SARS-CoV-2 je zoonotický virus.