Vakcína na koronavirus je ve fázi testování, v roce 2021 budou první dávky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkum vakcín proti koronaviru je v plném proudu. Studie budou pokračovat podle plánu až do závěrečných analýz, ve kterých se bude testovat jejich účinnost. Farmaceutický koncern Pfizer uvedl, že pracují podle vědeckých požadavků a v roce 2021 budou moci vyrobit až 1,3 miliardy dávek.

Vyrobit by se mělo ještě letos 50 milionů dávek vakcíny

Společnost oznámila, že již má podrobné logistické plány a také nástroje, které zajistí účinnou přepravu, skladování a také kontroly teploty vakcín. Teplota bude jednou z nejdůležitějších faktorů, aby byla vakcína účinná. Zmrazené lahvičky se budou dodávat do vakcinačních míst systémem just-in-time. Pfizer má smlouvy s orgány veřejné správy a vládami, takže bude dávky dodávat do jimi určených míst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V současné době je navíc obtížné říct, jestli se bude jednat o jednorázovou nebo sezónní vakcínu. Je nutné mít širší znalosti o koronaviru a také o ochranných vlastnostech vakcín, které jsou aktuálně ve vývoji. Na začátku listopadu společnost uvedla, že její vakcína má až 90% účinnost. Během pár týdnů Evropská komise schválila dohodu se společnostmi BioNTech a Pfizer o nákupu až 300 milionů dávek. Jak to ale s vakcínou vypadá v současnosti a prošla všemi požadovanými testy?

Prozatím proběhla pouze jedna analýzy, kterou provedla nezávislá komise pro monitorování údajů. Ta ukázala, že je vakcína proti COVID-19 účinná:

  • Analýza hodnotila 94 potvrzených případů COVID-19 u lidí ve věku 16-85 let
  • Bylo zjištěno, že vakcína byla více než z 90% účinná u těch, kteří koronavirus neprodělali
  • Studie budou pokračovat, dokud se neshromáždí nejméně 164 případů

Prokázat úspěch musí Pfizer ve třech klíčových oblastech, aby byl nárok na registraci vakcíny. Musí být účinná u většiny očkovaných pacientů. Musí být bezpečná, podložená pravdivými údaji od tisíců pacientů. Společnost také musí dokázat, že vakcína může být vyrobena podle nejvyšších standardů kvality.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Bezpečnostního prahu by se mělo dosáhnout v nejbližších dnech

První údaje o účinnosti byly zveřejněny 9. listopadu. Bezpečnost je prioritou a během následujících dvou let budou údaje sledovat. Pfizer investuje do zlepšování výrobního procesu, také chce rozšířit výrobní kapacity.

Výrobní možnosti jsou podle předpovědí takové – ještě v roce 2020 chce společnost vyrobit až 50 milionů dávek, v dalším roce 1,3 miliady vakcín. Program, který testuje vakcínu, byl zahájen několika experimentálními vakcínami, které obsahovaly různé formáty mRNA.

Stále se však neví, kdy bude vakcína k prodeji. Již v březnu firma Pfizer zahájila plán, v němž se účastníci zavázali spolupracovat v boji proti krizi, kterou COVID-19 způsobil. Společnost má výrobní zařízení umístěná po celých Spojených státech a Evropě:

  • Saint Louis (výroba surovin)
  • Andover (přísady léčivých přípravků)
  • Kalamazoo (recept, naplňování, balení)
  • Puurs (recept, naplňování, balení)

Co vše je nutné k zahájení očkování?

Společnost má dlouholeté zkušenosti se správou dodavatelských řetězců. Dodávají denně miliardy sterilních dávek přípravků do celého světa. Mají také zkušenosti s dodávkami léků s řízenou teplotou. K distribuci bude Pfizer používat distribuční centra do USA a Evropy. V USA využije silniční a leteckou dopravu. Očekává se, že budou existovat různá místa, kde bude očkování možné, včetně nemocnic nebo lékáren.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pfizer je osvědčený světový výrobce vakcín, dodává vakcíny do 165 zemí světa. Jeho dosavadní zkušenosti mu dodávají jistotu, že budou rychleji vyrábět i distribuovat velké množství vakcín proti COVID-19.

Zatím není jasné ani očkovací schéma. Tento problém Pfizer stále vyšetřuje. Je tu možný scénář jednorázové vakcíny, stejně jako sezónní. Nikdo však neví, jak se virus vyvine a jak dlouho bude vakcína chránit před nákazou.