Bezpříznakoví pacienti mohou mít problémy až několik měsíců po prodělání koronaviru

Zdroj obrázku: Freepik Premium

Výsledky dalšímu výzkumu ukázaly, že i bezpříznakoví pacienti mohou mít dlouhodobé problémy nejen psychické, ale také fyzické. Epidemiologická situace v naší zemi se sice pomalu uklidňuje, ale stále jsou tisíce pacientů v nemocnicích. Existují také ti, kteří žádné příznaky nemají, ale nemoc COVID-19 již mají za sebou.

Asymptomatičtí lidé mohou být problémy s nervovým systémem

Odborníci se rozhodli provést studii s lidmi, kteří prodělali tuto infekci, ale neměli žádné příznaky. Vyšla tak najevo zajímavá skutečnost, které je možné se obávat. Specialisté totiž přišli na to, co může ohrožovat pacienty, kteří mají COVID-19 bez příznaků. S tímto výsledkem přišli odborníci z Houston Medical Institute. Hrozba pro bezpříznakové pacienty ale může přijít až po několika měsících.

Zdroj fotografie: Freepik Premium

I takoví lidé totiž mohou přijít později k lékaři s problémy, které souvisejí s koronavirem. Skutečnost, že lidí při COVID-19 ztrácejí chuť k jídlu a také čich, přivedla tyto vědce na myšlenku provést tento výzkum.

Bezpříznakoví pacienti žádné výhody nemají

Ve studii, kterou vědci provedli, se až 70 % pacientů, kteří neměli příznaky, potýkalo se zdravotními problémy až čtyři měsíce po vyléčení z onemocnění COVID-19. Do velké míry šlo o problémy s nervovým systémem. Objevily se tak jiné problémy, například špatná funkčnost orgánů nebo zánět spojivek. U některých došlo také ke ztrátě paměti nebo byli dezorientovaní.

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Vědci tak upozorňují všechny, že COVID-19 je nebezpečný jak pro lidi, kteří příznaky mají, a navíc mají ještě jinou nemoc, která by je mohla oslabit, tak i pro pacienty, kteří příznaky nepociťují. Ukončením nemoci ještě stále nemají vyhráno a je nutné sledovat svůj zdravotní stav. Žádné komplikace by neměly být podceňované a nutné je konzultovat s lékařem nebo odborníky v nemocnici. V podzimních dnech navíc můžete koronavirus zaměnit za běžnou chřipku, která se teď bude objevovat častěji.