Víte, co se stane s vaším tělem a organismem, pokud jste byli nakaženi koronavirem?

Zdroj obrázku: Pxhere

Vědci již nemají pochybnosti o tom, co udělá s vaším tělem prodělání koronaviru. V těle zůstává ještě několik měsíců poté, co jste absolvovali negativní test. Dlouhodobé problémy tak mohou mít i lidé, kteří přitom neměli žádné příznaky.

Koronavirus má stále nějaká tajemství

Pandemie koronaviru je ve světě už rok. Některé státy se s ní vypořádaly dobře, některé ale přišly o tisíce životů. Infekce je ale spojená také s vážnějšími následky, než se původně myslelo. V článku najdete podrobnosti o tomto tématu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

U pacientů, kteří opouštěli nemocnici již uzdravení, se dva až tři měsíce po infekci objevila dušnost, únava nebo úzkosti a deprese. Některé jejich orgány vykazovaly abnormality, a tak bylo na místě zjistit, jestli to nemá spojitost s koronavirem.

Tato studie zahrnuje 58 pacientů. Ti měli středně těžké až těžké onemocnění potvrzené testem. Byli přijati do nemocnice v období března až května 2020. Ve studii se zohledňoval věk, pohlaví, tělesná hmotnost a rizikové faktory, mezi které patří například:

  • Kouření
  • Cukrovka
  • Vysoký krevní tlak
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všichni pacienti podstoupili magnetickou rezonanci, poté proběhla kontrola plic, mozku, srdce, jater a ledvin. Dalšími kontrolami se zjistilo, jaké má určité tělo kapacity. Po infekci koronavirem poté byli sledováni 2-3 měsíce. Až 64 % z nich trpělo dušností, 55 % únavou. V plicích měli pacienti také zajímavé hodnoty, abnormality se projevily až u 60 % z nich.

Následky koronaviru mohou být i deprese

Díky MRI bylo možné vidět u pacientů s těžkým průběhem změny na mozku. Lidé s takovými změnami trpěli kognitivní poruchou. Nemohli cvičit jako dřív, cítili se více a rychleji unavení a také měly problém s plícemi. Někteří pacienti, kteří COVID-19 prodělali, si po nějaké době všimli pocitů úzkosti a deprese.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

U těchto ale není jisté, jestli psychické problémy způsobil opravdu koronavirus, nebo jestli u pacienty nebyly známi již předtím. U některých lidí totiž psychika může ovlivňovat i průběh infekce. Nicméně výsledky tohoto výzkumu ukázaly, že vědci a lékaři musejí dál tento typ koronaviru zkoumat a zhodnotit, zda má ještě nějaký další vliv na naše tělo a organismus.

Dbejte proto na své zdraví, i na zdraví svého okolí. Noste roušku, často si myjte a dezinfikujte ruce, v obchodech dodržujte rozestupy. Snažte se být co nejvíce venku v přírodě, kde si odpočine nejen tělo, ale také duše.