Rakouští vědci identifikovali různé typy onemocnění koronavirem, která mají mírný průběh

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Onemocnění COVID-19, které je způsobováno koronavirem SARS-CoV-2, má u většiny nakažených mírný průběh a u části pacientů je jeho průběh těžší, který obvykle vyvolá potřebu hospitalizace daného člověka v nemocničním zařízení a v případě potřeby i jeho umístění na jednotku intenzivní péče a napojení na plicní ventilaci.

Pokud jde o průběh onemocnění COVID-19, od podzimu 2019, kdy se začalo šířit, jsou odborníkům dostupná stále nová data, která se průběžně vyhodnocují a díky nim se o této nemoci již ví mnohem více, než když se objevila.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V odborném časopise Allergy byly zveřejněny závěry, ke kterým dospěla studie týmu expertů z vídeňské lékařské univerzity pod vedením imunologa a alergologa, kteří identifikovali a popsali sedm různých forem onemocnění COVID-19, které má mírný průběh. Tyto formy se od sebe liší příznaky, kterými se onemocnění projevuje.

Identifikované formy COVID-19

Na základě zkoumání skupiny, kterou tvořilo 98 zdravých osob a 109 osob, které prodělaly onemocnění COVID-19 a u nichž mělo mírný průběh, došli vědci k závěru, že podle příznaků lze mírné formy tohoto onemocnění rozdělit do 7 skupin, kterými jsou:

  • skupina 1, pro kterou jsou charakteristické příznaky připomínající klasickou chřipku, tedy zejména kašel, zimnice, horečka a únava
  • skupina 2, která se svými příznaky více blíží nachlazení a projevuje se tedy zejména bolestí v krku, rýmou a ucpaným nosem
  • skupina 3, pro kterou jsou typické bolesti svalů a kloubů
  • skupina 4, vyznačující se zánětem spojivek
  • skupina 5, která je charakterizována plicními problémy, tedy zejména dušností a pneumonií
  • skupina 6, vyznačující se zejména poruchami trávicího traktu, a
  • skupina 7, která se projevuje ztrátou čichu a chuti.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dlouhodobější následky onemocnění COVID-19

Výsledky výzkumu rovněž naznačují, že prodělané onemocnění COVID-19 zanechává svou stopu v krvi vyléčených osob, která se projevuje zejména výrazně nižším počtem granulocytů, což jsou bílé krvinky mající velký význam pro imunitní systém.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dopady tohoto virového onemocnění pro imunitní systém dokládají také velké rozdíly v hladinách jiných typů imunitních buněk. Zajímavým zjištěním bylo, že pokud pacient trpěl také horečkou, pak úměrně k její závažnosti stoupala také tvorba protilátek v krvi. Reakce lidského imunitního systému na napadení organismu koronavirem jsou velice cenné při zkoumání vlastností viru a při vývoji účinné vakcíny.