Jeden milion čínských obyvatel byl již očkován proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V rámci nouzového režimu dostal vakcínu proti COVID-19 téměř jeden milion Číňanů. Je to vakcína společnosti Sinopharm, vyvinutá státem. Čína je společně s Ruskem jediná země, která k očkování použila takzvané kandidáty na vakcíny, což znamená produkty, které prošly klinickými testy, jež zkoumaly jejich účinnost a bezpečnost.

Vysoce rizikové skupiny mohou využít jinou vakcínu

Tato vakcína byla použita pro pacienty, kteří měli jen mírné příznaky. Nedošlo zatím k žádnému případu nežádoucího účinky, uvedl Liu Jingzhne, předseda čínské farmaceutické skupiny. Doposud jsou jediní, kdo dovedl vakcínu od výzkumu přes klinické studie až po samotnou výrobu a nouzové použití.

V rámci nouzového použití dokonce byla zpřístupněna vakcína vysoce rizikovým skupinám. Tentokrát je to vakcína vyvinutí soukromou farmaceutickou společnosti Sinovac Biotec. Přesný počet občanů, kteří vakcínu dostali, ale není znám. Místní i zahraniční zprávy ale ukázaly fotografie těch, kteří na ni čekali mimo centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Společnost Sinopharm v září uvedla, že stovky tisíc lidí již dostalo své kandidáty na vakcíny. Aby ospravedlnil povolení neprokázané vakcíny, Peking uvedl, že použití vakcíny bylo omezeno jen na vysoce rizikové občany, i když to zahrnovalo nejen zdravotníky, ale také:

  • Pracovníky škol
  • Pracovníky supermarketů a hypermarketů
  • Pracovníky veřejné dopravy
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na vakcíně pracují farmaceutické společnosti celého světa

Měsíce se snaží vyvinout vakcínu proti COVID-19 mnoho společnosti po celém světě. Nedávno německá společnosti BioNTech a americká firma Pfizer oznámily, že jejich vakcína dosáhla účinnosti 95 %, ve svých závěrečných testech do studie zahrnuly více než 43 000 lidí.

O něco dříve uvedla společnost Moderna, že její průběžné výsledky studií s vakcínou proti COVID-19 ukázaly, že má účinnost 94,5 %. Oba produkty tedy byly vysoko nad 50% prahovou hodnotou, kterou požadují regulační orgány.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Americký ministr zdravotnictví a sociálních služeb Alex Azar uvedl, že povolení a distribuce těchto vakcín by moha začít během několika týdnů. V USA by měly vakcíny být připraveny v dávkách přesahujících 40 milion vakcín.

Čínské vakcíny ještě nemají výsledky závěrečných klinických studií. Gao Fu, který je šéf čínského Centra pro kontrolu a prevencí nemocí řekl, že čínské vakcíny jsou stejně hodně účinné, jak ty od společnosti Pfizer a Moderna.

Šance na výskyt protilátek v plicích je malá

Je tu ale možnost, že by protilátky mohly dostat do plic. To ale vyvrátili čínští vědci, kteří uvedli, že šance na výskyt protilátek v plicích je velmi nízká. Inaktivovaná vakcína vyvolala v prvních dvou fázích pokusů rychlou odpověď imunitního systému. Úroveň vytvořených protilátek byla nižší než u pacientů, kteří již byli uzdravení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Turecko oznámilo, že kromě jednání s Pfizerem podepíše smlouvu na nákup alespoň 20 milionů dávek od společnosti Sinovac.